Странна молекула на Титан може да обясни появата на живот на Земята

[ad_1]

Учени от НАСА идентифицираха молекула в атмосферата на Титан, която никога не е била откривана на друга планета или спътник до момента. Молекулата се нарича циклопропенилиден (C3H2) и се състои от три въглеродни атома в пръстен с прикрепени два водородни атома. За откритието съобщава изследване, публикувано в The Astronomical Journal.

Конър Никсън от Центъра за космически полети „Годард“ на НАСА в Мериленд и колегите му са забелязали съединението в гъстата атмосфера на Титан, използвайки системата от радиотелескопи Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) в пустинята Атакама, Чили.

Въпреки че учените са откривали C3H2 на различни места из цялата галактика, намирането му в атмосфера е изненада. Това е така, защото циклопропенилиденът може изключително лесно да реагира с други молекули, с които влиза в контакт. Досега астрономите са откривали C3H2 само в облаци от газ и прах, които се носят между звездните системи – с други думи, региони, твърде студени и празни за съществуването на много химически реакции.

Екипът на Никсън е успял да идентифицира малки количества C3H2 на Титан, вероятно защото са наблюдавали горните слоеве на атмосферата, където има по-малко други газове, с които C3H2 да взаимодейства. Учените все още не знаят защо циклопропенилиденът се появява в атмосферата на Титан, но не и на други места.

Титан е уникален в нашата Слънчева система. Той е съкровище от нови молекули“, казва Никсън в официално изявление на НАСА.

Пръстеновидни молекули като тази са склонни да действат като градивни елементи на молекулите, необходими за живота, като ДНК и РНК.

„Това е наистина малък градивен елемент, но с него можете да изграждате все по-големи неща, казва Никсън. Не мисля, че някой непременно вярва, че има микроби на Титан, но фактът, че има сложни молекули като тази на Титан, може да ни каже неща за начина, по който животът е започнал на Земята.“

Най-големият от 62-те спътника на Сатурн, Титан е интригуващ свят, който в някои отношения е най-подобният на Земята, от всички наблюдавани до момента. За разлика от всеки друг спътник в Слънчевата система Титан има гъста атмосфера, която е четири пъти по-плътна от земната, плюс облаци, дъжд, езера и реки и дори подземен океан от солена вода.

Атмосферата на Титан е направена предимно от азот, подобно на земната, но с по-голямо количество метан. Наличието на сложна органична химия в атмосферата прави Титан найважната цел на НАСА в търсенето на живот в Слънчевата система.

Условията на Титан сега може да са подобни на тези на Земята в началото на историята на планетата, когато въздухът е бил доминиран от метан вместо от кислород.

Mandragora.bg

Титан има най-голямото разнообразие от молекули на която и да е луна или планета, които сме изследвали, казва Никсън. „Молекули като тази са почти винаги ранен предупредителен знак, че има още вълнуваща химия.“

В момента Титан може да се изследва само от Земята, но космическият кораб Dragonfly на НАСА, планиран за изстрелване през 2027 г., ще изследва повърхността на Титан на място.

източник: actualno.com

Вижте още:

Как хората могат да еволюират, за да оцелеят в Космоса (видео)

Космическият апарат Касини е заснел дъжд на Титан

Вече официално: НАСА праща мисия на Титан, топ кандидат за наличие на извънземен живот

10 умопомрачителни факта за космоса

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

[ad_2]

Source link

Visited 12 times, 1 visit(s) today