Ново проучване разкрива какво събори мощната асирийска империя

[ad_1]

Като участник в програмата на Amazon Services LLC Associates, този сайт може да печели от квалифицирани покупки. Може да печелим комисионни и за покупки от други уебсайтове на дребно.

В продължение на 1400 години древната асирийска империя доминираше в Близкия изток, управлявайки район, простиращ се от Турция до Египет и изток до Иран през днешните Северна Саудитска Арабия и Ирак. И след това всичко се разпадна поради мегапосуха, причинена от изменението на климата.

Асирийците бяха наистина суперсила на времето, превъзхождайки се във войната, изкуството, политиката и икономиката. Считани за първата истинска империя в историята, асирийците са се въоръжили с железни оръжия, правейки армиите си страховит враг, несравним на бойното поле. Като такива асирийците лесно и бързо завладяват земи, за да добавят към своето господство.

Стенна резба на асирийска военна колесница, вероятно използвана за разширяване на империята. Изображение чрез Wikimedia

В разгара на асирийското господство, известно като Новоасирийската империя (911 и 609 г. пр. Н. Е.), Последвало Староасирийската и Средноасирийската империя, културата процъфтява, хората просперират и животът е добър. Това не е типичната история, за която често се чува някъде в Близкия изток, но това беше асирийското преживяване.

Докато всичко се срина …

Дълго време историците приписват падането на Новоасирийската империя на граждански конфликти и военни поражения, които и двамата са фактори през есента.

Смъртта на владетел през 627 г. пр. Н. Е. И поредица от граждански войни сериозно отслабиха империята. Миришещи на кръв във водата, вавилонците и персите се обединиха заедно със скитите и кимерийците. Този съюз атакува Асирия, завършвайки с обсадата на столицата Харан през 609 г. пр. Н. Е. По време на обсадата крал Ашур-убалит II вероятно е бил убит и градът е паднал, слагайки край на някога могъщата империя.

Руините на Харан, които се намират в съвременна Турция. Изображение чрез Wikimedia.

Но ново проучване разкри, че нещо напълно извън контрола на асирийците е допринесло за падането на империята им и че нещо е изменението на климата.

По време на разгара на своята мощ асирийците се радваха не само на богатство от съкровища, но и на валежи, което доведе до влажен климат, който им позволи да отглеждат непрекъснато зърнени култури в своята аграрна култура. Този отличен добив на реколта в продължение на два века подхранва растежа на Новоасирийската империя. В края на краищата империята успя да отгледа достатъчно храна, за да зарадва хората и да се нахрани армията им, решаващ елемент във всяко усилие за разширяване на контрола над региона.

Свързани: Археолозите откриват древни „Cheerios“ в Австрия, датиращи от 1000 г. пр. Н. Е

Обаче това, което Земята осигурява, Земята също може да отнеме. Много преди Индустриалната революция, когато хората внезапно могат да причинят климатични промени, както правим в момента, цикличните климатични промени също могат да предизвикат хаос. И изглежда, че това се е случило с Асирия, когато една мегапосуда, продължила 60 години, осакатява производството на храна, допринасяйки за вътрешни раздори, които може да са изиграли роля в гражданските войни и са отслабили империята достатъчно, че враговете им да се обединят, за да се възползват от възможността да завладеят своя най-добър конкурент.

Въздушно изображение на последиците от голяма суша в Ирак. Изображение чрез Wikimedia.

„Предишните обяснения за разпадането на империята бяха фокусирани върху политическата нестабилност и войните“, обяснява в изявление професор и водещ автор на изследването в Калифорнийския държавен университет д-р Ашиш Синха. „Ролята на изменението на климата беше пренебрегната до голяма степен, отчасти поради липсата на палеоклиматични записи с висока резолюция от региона.“

В опит да намери климатични данни, Синха и нейният екип анализирали сталагмити в пещера в Ирак. Подобно на пръстените в дървото, които могат да ни разкажат за климата, сталагмитите също носят запис на валежи или липса на такива в района в продължение на хиляди години, което ги прави перфектни да разкажат една част от историята, която често се пренебрегва.

Сталагмитите се издигат от пода на пещера в резултат на отлагането на калций с течение на времето от капещата вода отгоре. Изображение чрез Wikimedia.

„Нашият екип анализира капеща вода, която се вкаменява в два сталагмита в пещерата Куна Ба в северен Ирак“, каза ученият от Университета в Колорадо Боулдър и съавтор на изследването д-р Адам Шнайдер. „Тъй като съставът на кислородния и въглеродния изотоп в различни слоеве на пещерните образувания може да се използва за извеждане на промени в валежите с висока времева разделителна способност, ние получаваме много по-добър прокси от всичко друго, което сме имали преди. И тъй като изотопният рекорд стигна чак до 2007 г., успяхме да съпоставим стабилните съотношения на изотопи на въглерод и кислород със съвременната инструментална климатична информация от региона. „

Проблемът за Асирия е, че същите райони, идеални за земеделие, също бяха уязвими на бедствия като суша. Империята разчитала на сезонни дъждове, за да отглежда реколтата си, поставяйки ги в изключително неблагоприятно положение за врагове като вавилонците, които напоявали реколтата им. И така, когато суша засегна региона, асирийците загубиха способността си да поддържат напоите си, докато вавилонците не.

Напоителните канали като този в Египет дават предимство на вавилонците по време на суша. Изображение чрез Wikimedia.

„Тъй като империята беше силно зависима от селското стопанство, мегапосудата вероятно щеше да изостри политическите вълнения и може да насърчи нахлуващи армии, които в крайна сметка да доведат до асирийски колапс“, казват авторите на изследването. „Нашите данни показват, че последните многогодишни суши, ако те ще продължат повече от век, биха представлявали най-лошите епизоди на регионална суша през последните четири хилядолетия.“

Империите могат да издържат на кратки периоди на суша, но сушата, продължила няколко десетилетия, не е нещо, за което всяка държава наистина може да се подготви. Професорът по археология в Йейл Харви Вайс обясни тази „майка на всички катастрофи“ и как тя решава загадката защо Ниневия, най-големият град в света по това време, е била изоставена от асирийците и никога не е била заета отново, дори след като империята е била завладяна.

Руините на Ниневия, някога най-големият град в света в разгара на Асирийската империя, в днешен Ирак. Изображение чрез Wikimedia.

„Имаме историческа и екологична динамика между север и юг и между земеделие, хранено с дъжд, и земеделие, хранено с напояване, чрез което можем да разберем историческия процес на това как вавилонците са успели да победят асирийците“, каза Вайс. „Това се вписва в исторически модел, който е структуриран не само във времето и пространството, но и във времето и пространството, които са изпълнени с промени в околната среда. Тези общества преживяха климатични промени, които бяха от такава величина, че не можеха просто да се адаптират към тях. „

Свързани: Изследователите пренаписват историята на маите, след като откриват ранни доказателства за „тотална война“, довела до колапс

Резултатите не само ни помагат да научим повече за това как древните империи са се срутили, но те също така ни помагат да научим повече за сушата в нашия съвременен свят.

„Тежестта на асирийската мегасуша е сравнима по мащаб със сушата след 1980 г. от н.е., изведена от нашия запис на спелеотем – наблюдение, което предоставя критичен контекст както за историческите, така и за съвременните суши“, изследването, публикувано от Научен напредък доклади.

Асирийска империя
Портал Adad от Fredarch чрез Wikimedia Commons

Тежките климатични събития като сушата могат да предизвикат регионални вълнения, колкото по-дълго те продължават, защото хората стават отчаяни. Това принуждава хората да се изправят срещу лидерите си или да ги свалят или дори да мигрират другаде.

Това изследване трябва да послужи като урок за суперсилите на нашето време като САЩ. Съединените щати вече изпитват по-лоши суши заедно с горски пожари и несигурност на водата. Тъй като изменението на климата става по-неконтролируемо, можем да станем свидетели на падането на американската империя някой ден в близко бъдеще. Разликата между САЩ и асирийците е, че ние имаме силата да обърнем изменението на климата или поне да предотвратим настъпването на най-лошите последици от него. Изменението на климата в нашето време е обусловено от човека, така че можем да направим нещо по въпроса.

Свързани: Милиардерите изкупуват ли земя далеч от бреговете въз основа на пророчества или вътрешна информация?

Може би асирийците са могли да направят нещо по въпроса, като са разработили напоителна система, на която да разчитат в по-трудни времена. Но отново не биха могли да знаят, че ще има суша, продължила 60 години.

В крайна сметка асирийската империя падна, но все още има хора от Асирия, живеещи в Близкия изток днес в части от Ирак и Сирия, което означава, че асирийската култура никога не е изчезнала, въпреки че империята е изчезнала.

Свързани: Какво се случи с хората на Анасази? Науката може би го е разбрала

Повече за Асирийската империя от TED-Ed:


Препоръчано изображение: Неоасирийски барелеф на лов на лъвове от Гари Тод чрез Flickr, публично достояние

[ad_2]

Source link

Visited 14 times, 1 visit(s) today