„Скитаща“ звезда на път към Слънчевата система

oort-cloud-nasaHIP85605, един от компонентите на двойна звездна система в съзвездието Херкулес, се намира на разстояние 16 светлинни години от Земята. Сериозни проблеми може да предизвика преминаването на HIP 85605 през облака на Оорт, състояща се от планетезимали *, ледени образувания, които обкръжават Слънчевата система. При преминаването на  скитаща звезда, много от тези образувания могат да бъдат отхвърлени  към Космоса, но някои от тях ще се насочат към Земята, което би било катастрофа.

Звездата HIP 85605, както се очаква, ще премине покрай Слънцето в пределите на един парсек.

Д-р Корин Байлер-Джоунс от Института по астрономия Макс Планк в Хайделберг, Германия счита, че за последен път такава среща се е състояла  преди 3.8 милиона години, когато гигант, два пъти и половина по-голям от  нашето Слънце, е преминал приблизително на един  парсек от нашата система и е предизвикал голямо смущение в облака на Оорт.

Two white dwarf stars orbiting each other every 5 minutes.
Звездата  HIP 85605 се очаква също да мине  в рамките на един парсек от Слънцето. Точна дата  на събитието никой не може да предскаже.

800px-Kepler186f-ArtistConcept-20140417
Според Байлер-Джоунс това може да се случи през следващите няколко хиляди или стотици хиляди години. Тя смята, че не трябва да се притесняваме, защото по времето, когато това ще се случи, човечеството ще престане да съществува, така или иначе, поради една или друга причина, освен ако не измисли начин да напусне Земята.

 

* Малки твърди частици, образували се от газово-праховия облак, окръжаващ първичното Слънце. Като се удрят една в друга се уедряват. Постепенно около Слънцето се оформя въртящ се диск. В близост до Слънцето се разполагат по-тежките (плътните) планетезимали, по-далече – по-леките. От постепенното им сливане и нарастване се образуват планетите. Космогоничните хипотези на И. Кант , П. С. Лаплас, О. Ю. Шмит и теорията на Вайцзекер дават подобни модели за произхода на Слънчевата система. Виж и космогония.

Ако Ви харесват публикациите ни помогнете ни да ги популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Visited 334 times, 1 visit(s) today

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *