Предрекли ли са шумерите края на света?

[ad_1]

Хората предричат края на света почти откакто светът съществува. Независимо дали са мислили, че светът ще свърши в далечното бъдеще или още на следващия ден, има цял куп предсказания за деня на страшния съд, когато се изследват древните цивилизации. Един огромен въпрос е, дали шумерите са предрекли края на света, или не?

Много от тези стари пророчества припалват съвременна интригуваща искра. Хората свързват старите знамения и ги тълкуват като възможни дати, които водят към настоящето или бъдещето. В днешния ден и епоха всички ние сме преживели „края на света” няколко пъти.

Някои от тези предсказания за края на света са библейски, предричащи грабването. Но има и други теории, като широко разпространената тревога, че светът щял да свърши през 2012 г., когато свърши календарът на маите. Смяната на хилядолетието също сякаш припламна с някаква тревога.

Една предпоставка, която от известно време се носи наоколо, но напоследък набра скорост през 2017 г., е че светът ще свърши заради сблъсък с планетата Нибиру, известна иначе като Планета Х. Произходът на преданията около Нибиру може да се проследи чак до древните шумери – една от първите цивилизации на света.

Но дали шумерите наистина са предрекли края на света, или предсказанието за Нибиру е поредната изсмукана от пръстите теория?

Светът на Сичин и Древният астронавт

Голям интерес и спекулации около Нибиру могат да се проследят до Зекария Сичин.

Сичин (1920-2010) е учен, който работил върху превеждането на древните шумерски и акадски текстове и плочи.  Свързвайки преводите си с тълкувания на иконографията, Сичин развил теория как шумерите са мислили за предполагаемата планета Нибиру, края на света и как техните богове се вписвали във всичко това.

Теориите му могат да се намерят в бестселъра му „Дванадесетата планета”. От тогава хора по цял свят вземат теориите му и ги понасят, разширявайки ги и извъртайки възможните им значения и последствия.

По-долу ще навлезем в ключовите аспекти на труда на Сичин и модерната мисъл около Нибиру и края на света.

Кои били шумерите?

Шумер бил една от първите цивилизации, за които имаме някакво познание, че са съществували – датираща най-малко до 4500 г.пр.Хр. Шумерите се заселили в северната част на Месопотамия, а Шумер се състоял от няколко големи града.

Макар и да не са останали много археологически доказателства, има плочи и надписи, които ни позволяват да надникнем в езика, културата и начина им на живот. Изследователите успяват да открият богати изображения на тяхната митология и истории чрез превод и тълкуване.

Нибиру/Планета Х

Дотук споменавахме Нибиру доста, но каква е действителната ѝ значимост?

Предполага се, че Нибиру е допълнителна планета в нашата слънчева система, която шумерите документирали и назовали. Макар и изследването на Сичин да завършва с „Дванадесетата планета”, би трябвало повече да сме склонни да мислим за Нибиру като за потенциална девета (или десета, ако все още броите Плутон) планета от нашата слънчева система.

Сичин използва иконографията на слънце, заобиколено от множество планети, за да подкрепи теорията си, че шумерите не само са знаели за Нибиру, но и са ѝ придавали специално значение.

Но с толкова напреднала наука в момента, как може да има допълнителна планета в нашата слънчева система, за която не знаем? Особено когато древните шумери са знаели?

Това може да се обясни с предполагаемата орбита на планетата Нибиру, наричана също „Планета Х”. Предполагаемата орбита на Нибиру около слънцето е много по-голяма и много по-удължена отколкото на другите планети в нашата система. Всъщност, Сичин твърди, че една пълна обиколка около слънцето отнема приблизително 3600 години.

И затова имаме контакт с планетата само през няколко хилядолетия. Сичин свързва няколко библейски и исторически събития с присъствието на Нибиру, като дори твърди, че великият потоп от Библията се е случил заради гравитационното притегляне, което породила Нибиру.

Макар и пресичането на Нибиру и Земята трябва да е доста отдалечено в предложените от Сичин времеви рамки, последователите на идеята твърдят, че дължината на орбитата може, разбира се, да се променя заради смяната на гравитационното притегляне през вековете. Това би означавало, че едно потенциално пресичане би могло да се случи много по-рано, отколкото иначе мислим.

По-очарователни от самата планета обаче са предполагаемите ѝ жители.

Ануннаките и еволюцията на човешката раса

Простичко казано, терминът „Ануннаки” се отнася за пантеона на боговете, почитани шумерите, акадците, вавилонците и асирийците. Тези богове произлезли от Ан – небесният бог. По-преобладаващите богове и богини, които са намерили място в други култури, включват Мардук и Инанна, която често е обединявана с по-късната Ищар.

И тъй, древните шумери почитали един куп богове също като повечето други общества – какво от това? Как тази древна шумерска митология и религия има нещо общо с планетата Нибиру?

Добре, а ако чуете, че Ануннаките изобщо не са били богове, а извънземни?

Теорията на Сичин за Ануннкаите си идва точно на мястото с това, което бихме очаквали да видим в епизод на „Древните извънземни”.

Ако трябва да се придържаме към теорията на Сичин, Ануннаките били (и вероятно още са) напреднала раса, родена на планетата Нибиру. Те дошли на Земята, най-вероятно за да добиват минерали, особено злато, които липсвали в атмосферата на тяхната планета.

При идването си на Земята те създали и размножили човеците, за да им служат като роби и да свършат тази работа. Сичин използва тази принудителна еволюция, за да обясни еволюционните празнини и липсващи звена.

И така, понеже били по-могъщи и напреднали, Ануннаките се назначили за богове сред човешките си роби, докато в действителност били просто непознати и напреднали извънземни.

Тази идея съвпада с популярната вече предпоставка за „древните астронавти”, или теорията, че в далечното минало напреднали цивилизации са идвали на Земята от чужди планети и са се представяли за богове. Този набор от вярвания често се използва, за да се обяснят изненадващите напреднали древни технологии и конструкции.

Сичин обединява теорията си за Ануннаките с библейските Нефилими, или „синовете Божии”, за които се казва, че се били кръстосали с човечеството. Добрият стар Сичин със сигурност е искал да съшие това с теологията си.

Също така се предполага, че членове на Ануннаките не одобрявали това кръстосване. Като такива, те не предупредили човеците за отрицателните ефекти, пред които Земята би се изправила, когато Нибиру се приближи твърде близо – гравитационното ѝ притегляне, което щяло да предизивика великия потоп.

Краят на света?

И тъй, как всичко това се свързва с края на света? Ами, всичко зависи от въртенето на Нибиру и пътят ѝ около слънцето.

Макар и времевата рамка, предложена от Сичин, да е вероятно неточна, мнозина обявяват през последните години, че идването на Нибиру  предстои. Съвсем наскоро се появиха доста последователи, които твърдяха, че Нибиру щяла да пристигне на 23 септември 2017 г. Други казват, че орбитата ѝ е близо до нас от години, но НАСА прикрива това в опит да се запази спокойствие сред нас.

Повечето твърдят, че именно гравитационното притегляне на Нибиру ще създаде проблеми за Земята, вероятно пораждайки още един масивен потоп. Други сякаш си представят гибел, подобна на убилия динозаврите сблъсък с астероид.

Какъвто и да е точният аефект, консенсусът е, че пристигането на Нибиру означава края на света такъв, какъвто го познаваме.

Какво казват шумерските източници?

Невероятно лесно е да се падне в капана на теориите за страшния съд, но доколко твърденията на Сичин и тези, които го подкрепят, всъщност се основават на оригиналните шумерски текстове?

Отговорът е – не много.

Преводите на Сичин на шумерските текстове са до голяма степен критикувани, и тълкуванията му още повече. Като начало, Нибиру всъщност е повече определяна като звезда, отколкото като действителна планета в шумерските текстове. Освен това, няма никакви текстове или доказателства, които да подкрепят каквито и да е такива връзки на Ануннаките с Нибиру.

Наистина няма никакво доказателство. Просто твърденията на един човек и извъртането му на текстове, за да паснат на теорията му – макар и много забавна и интригуваща.

И тъй, да започваме ли да се подготвяме за края на света? Може би, но краят на света най-вероятно няма да се случи заради пристигането на мистериозна допълнителна планета някъде в нашата слънчева система.

Не се тревожете, че Нибиру ще задейства апокалипсиса – шумерите не са се тревожили.

 [ad_2]

Source link