Потвърдена е теорията за възникването на Луната поради сблъсък на Земята с планетата Тея

image (1)

Геофизици са открили нови доказателства на хипотезата, че Луната се е образувала в резултат на сблъсък на Земята с планетата Тея. Теорията, че Луната е възникнала преди 4,5 милиарда година заради сблъсък на Земята с планета с размерите на Марс, се появява през 1970г. Според хипотезата, Луната е образувана от останките, и доказателство за това е сходният  химически състав на Земята и спътника и заради това, че той почти няма желязно ядро.

Луната би трябвало да се сформира и до голяма степен от материята на Тея, но с оглед състава на Луната и Земята, това означава, че планетата-прародител има почти идентичен химичен състав със  Земята. Предишни изследвания отчитаха вероятността за това с един процент.

Ново  моделиране, проведено от учени, повиши  възможността до 20-40 процента. Сходството на химическия състав на планетите учените обясняват с това, че Тея и Земята са се намирали на приблизително едно и  също разстояние от Слънцето в близки участъци  на протопланетния диск и затова са се образували от една и съща материя.

Освен това съдържанието на изотопа волфрам-182, възникващ  след разпадането на хафний-182, в лунната почва (измерен от американците по време на мисията Apollo) и Земята, насочва към справедливост на хипотезата за Тея. Така,  на лунната повърхност този  изотоп е повече, отколкото на  Земята (27 части на милион. Това се дължи на факта, че Земята интензивно е  натрупвала материя от  астероиди и комети.

„Земята и Луната не са близнаци, родени от една и съща планета, но те са сестри, в смисъл, че са се образували  в една и съща среда“, – заключава един от авторите на изследването Хагай Перец.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Visited 427 times, 1 visit(s) today