Първият сайт в интернет – История, наука, факти и събития

[ad_1]

На 4 април католическата църква почита свети Исидор Севилски, обявен през 2001 година от папа Йоан Павел II за покровител на интернет. Знаете ли кой е първия сайт в човешката история?

сър Тимъти Джон Бърнърс-Лий

Първите компютърни мрежи започват да се създават през 60-те години на ХХ век. Изграждат се на база съществуващите по онова време кабелни трасета и канали за предаване на информация между военните и правителствените организации в САЩ. Интернет, такъв, какъвто го познаваме днес, се появява далеч по-късно и негов праобраз е мрежата ARPAnet.

През 70-те години, когато мрежата ARPAnet вече разполага с 15 опорни възела, се появява електронната поща. През 1971 година е разработен съответния протокол, чийто символ @ се превръща в задължителна част от e-mail адресите, а през 1972 година Рей Томлинсън създава първия пощенски клиент – Telnet.

Интернет се “ражда” през 1983 година, когато от 1 януари е приет единния протокол за трансфер на данни TCP/IP. Но все още не става дума за създаването на глобална мрежа за пренос на информация. Самата услуга WorldWideWeb WWW, която днес повечето отъждествяват с интернет изобщо, се появява цели 8 години по-късно.

А първият сайт в света (и в човешката история) е създаден през 1990 година от сътрудника на Европейския център по ядрени изследвания (CERN) сър Тимъти Джон Бърнърс-Лий (който година по-рано разработва концепцията за протокола HTTP и системата от уникални адреси на ресурсите URL) и колегата му Робърт Кайо. Сайтът е с домейн име info.cern.ch. Този URL съществува и до днес, но на това място в момента е публикувана “паметна” web-страница, посветена на “раждането” на услугата WWW. А ето как изглежда снимка на екрана от най-най-първия в света сайт:

Както се вижда, интерфейсът на първия сайт е много прост. Първият браузър, който също е създаден от Тим Бърнърс-Лий, също не умее да се справя с компютърна графика, още по-малко – с мултимедия. Затова и сайтът е чисто текстови. Някои думи в текстовете са оградени в квадратни скоби – праобразът на хиперлинковете. За да се премине към някой от хиперлинковете трябва от клавиатурата да се въведе съответния номер – от 1 до 45, защото точно толкова са били препратките на първата web-страница. Най-отдолу се намира помощната лента с менютата и командния ред, подобно на MS-DOS; това присъства постоянно на екрана, а останалото съдържание – самият web-документ – може да се превърта напред и назад.

Сървърът, който обслужва сайта, представлява компютър NeXT с приблизително следните характеристики (това са  характеристики на подобни компютри NeXT; точните параметри на машината, обслужвала първия web-сървър, не са запазени):
• Процесор – Motorola 68030 (32-бита, 24 МHz);
• RAM – от 8 до 64 МB;
• твърд диск – 330 или 660 МВ;
• магнито-оптичен диск – 256 МВ;
• мрежов адаптер – 10Base-2 Ethernet.

Първият графичен браузър Mosaic

Всъщност, Тим Бърнърс-Лий още в началото разработва протокола HTTP и езика HTML така, че да е по възможностите им да се справят с графична среда, форматиран текст и прякото обозначаване на препратките в него, върху които да може чрез щракване с мишката да се премине към съответната препратка. Дори възпроизвеждането на звук и видео е заложено още в теоретичните разработки от самото им начало. Но първият графичен браузър Mosaic се появява едва през 1993 година, когато в World Wide Web вече има над 100 сайта.

През април 2012 година е извършено “аналитично преброяване” на сайтовете в Световната мрежа. На база данните от анализа, специалистите преброяват по онова време 616 919 707 сайта. Според по-осъвременени данни, след известен спад в броя на сайтовете, към началото на 2016 година в световната мрежа има около 1 милиард активни уеб сайта.

––––
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

[ad_2]

Source link

Visited 21 times, 1 visit(s) today