Сватбата на Покахонтас и Джон Ролф

[ad_1]

Тази история звучи като приказка, но е съвсем реална. Всичко започва през май 1607 година. Група от около 100 англичани пристига в Новия свят и край Джеймс ривър основават поселението, което наричат Джеймстаун – първото трайно заселване на англичани в Северна Америка. Заселниците страдат много – глад, болести, атаки от индианските племена.

Сред тях е един по-оправен и смел млад човек – 27-годишният Джон Смит, който подпомага усилията на заселниците да оцеляват, а отделно от това съставя и картографира района около Джеймстаун. Докато изследват околностите на река Чикахомини през декември 1607 година, Смит и двамата му придружители са заловени от поухатаните – племенен съюз от 30-тина племена, населяващи региона Тайдуотър в днешния щат Вирджиния.
Начело на племето е вождът Уахунсонакок, когото заселниците наричат Похатан. Двамата придружители на Джон Смит са убити, но самият той е освободен, след драматичната намеса от страната на дъщерята на вожда – 13-годишната Покахонтас. Истинското й име е Матока, а Покахонтас е умалително обръщение, което някои превеждат като “палавничката”, а други – “моята любима дъщеря”.

През 1608 година Джон Смит застава начело на заселниците в Джеймстаун. По време на един от пожарите, които постоянно избухват в градчето, Смит е ранен и се налага да се прибере в Англия. Но междувременно Покахонтас на няколко пъти посещава заселниците, като им носи подаръци – най-вече храна, която да им помогне да оцелеят. Приета е от англичаните и започва постепенно да усвоява европейските маниери.

След заминаването на Смит отношенията между англичаните и местните отново се изострят. Много от заселниците умират от глад и болести през зимата на 1609-10 година. На път са да изоставят Джеймстаун, когато барон Де Ла Уар (известен като Делауеър) пристига през 1610 година и с новите припаси помага да се възстанови поселението. По-късно залив, река и американски щат са кръстени на неговото име – Делауеър. 
Със същият кораб пристига и Джон Ролф, който две години пръв започва да отглежда тютюн, показвайки на всички преселенци, че на новото място може да се развива доходен бизнес. По-късно производството на тютюн се превръща във важен отрасъл за щата Вирджиния.

През пролетта на 1613 година английският капитан Самюъл Аргол пленява Покахонтас като я използва за заложник в името на мира с племената, командвани от баща й. Отведена е в Джеймстаун и е поставена под опеката на сър Томас Гейтс, губернатор на Вирджиния. Гейтс се отнася с нея като с гост и я насърчава в изучаването на английските маниери и бит. Покахонтас приема християнството и взема името лейди Ребека. Похатан приема условията на англичаните, за да бъде освободена дъщеря му. Междувременно обаче тя се влюбва в Джон Ролф, който е с около 10 години по-възрастен от нея. На 5 април 1614 година Покахонтас и Джон Ролф се венчават и получават благословията и на вожда Похатан.

Бракът донася мира между англичани и индианци. През 1615 година се ражда синът им Томас Ролф. На следващата година двойката отплава за Англия. В Европа наричат Покахонтас “индианската принцеса” и е посрещната много радушно. Представена е лично пред крал Джеймс I. През март 1617 година Покахонтас и Ролф се готвят да отплават към Вирджиния. Но ден преди отплаването им, Покахонтас почива, вероятно в следствие на усложнения от прекарана едра шарка. Погребана е в църквата св. Георги в Грейвсенд.

Джон Ролф се завръща във Вирджиния и е убит в клането, което индианците устройват през 1622 година. След като завършва образованието си в Англия, Томас Ролф заминава за Вирджиния и става един от видните граждани в Новия свят. Мнозина са известните хора в САЩ, които могат да проследят произхода си от Джон Ролф и Покахонтас и техният син Томас Ролф.

––––
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

[ad_2]

Source link

Visited 12 times, 1 visit(s) today