Първите 12 обекта, включени в списъка на ЮНЕСКО

Да посетите и разгледате най-важните природни и културни чудеса може да е доста трудоемко. Списъкът на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО включва повече от 1000 обекта по света и броят им се увеличава с всяка изминала година.

Все отнякъде обаче трябва да се започне и защо да не е от първите 12 обекта, включени в списъка още през 1978г.

1. Национален исторически парк Лаанси Медоуз, Канада

Каквото е останало от викингското селище от 11-и век в Ланси Медоуз на о. Нюфаундленд в Канада е най-ранното доказателство за първото европейско присъствие в Северна Америка.

Разкопките там са разкрили дървени постройки като онези открити в Исландия и Гренландия от същия период. Това е първото и единствено известно викингско селище в Северна Америка. То е под закрилата на канадското правителство от 1977г, а година по-късно е включено и в списъка на ЮНЕСКО.

Национален исторически парк Лаанси Медоуз, Канада

2. Национален парк Наханни, Канада

Намиращ се в Северозападните територии на Канада по протежението на река Южна Наханни, този национален парк е защитен от 1972г.

В Наханни има много реки, потоци, огромни водопади, гранитни образувания, дълбоки каньони, уникални варовикови пещерни системи и доказателства за древни реки. Срещат се също 40 вида бозайници и 170 вида птици.

Национален парк Наханни, Канада

3. Галапагоски острови, Еквадор

19-те острова и околният морски резерват са част от забележителен архипелаг с уникални животни, растения и сеизмична активност, вдъхновили Чарлз Дарвин да напише своята теория за еволюцията.

Намиращи се на около 1000км от Южна Америка, където три течения се срещат в Тихия океан, Галапагоските острови са защитени като национален парк от 1959г.

Галапагоски острови, Еквадор

4. Кито, Еквадор

Столицата на Еквадор е кръстена на местното население, което е живяло в региона преди испанските завоевания. Градът е построен през 16-и век върху руините на град на инките. Въпреки честите земетресения, историческият център на Кито е доста добре запазен.

Кито, Еквадор

5. Национален парк Симиен, Етиопия

Спиращи дъха планински върхове, дълбоки долини и редки животни могат да бъдат видени в Национален парк Симиен.

Там може да срещнете етиопски козирог (уникално за региона животно), рядката маймуна гелада и етиопски вълк. Има също леопарди, петнисти хиени, чакали и 400 вида птици.

Национален парк Симиен, Етиопия

6. Църквите на Лалибела, Етиопия

Във времена, когато мюсюлманските походи са пречили на християните да ходят на поклонение в Светите земи, през 12-и век крал Лалибела решил да построи „Нов Йерусалим“ в планините на Етиопия. Резултатът са 11-те средновековни пещерни църкви. Те са издълбани направо в скалите и разполагат с дълга система от проходи и катакомби.

Църквите на Лалибела, Етиопия

Visited 249 times, 1 visit(s) today