Открит е нов вид мозъчни клетки

нова мозъчна клетка

Откритието на нов вид мозъчна клетка с различна форма озадачава учени по цял свят. Невролозите си блъскат главите относно каква би могла да бъде функцията на тези неврони.

Невроните по принцип са с различни форми и размери, като основната конструкция е клетъчно тяло, от което стърчат вретеновидни издатъци, наречени дендрити и аксони. Дендритите са с разклонения, които приемат сигнали от околните неврони и ги предават към вътрешността на клетката. След това този неврон предава сигнала към следващата клетка чрез продължението си, наречено аксон. Или поне така нормално се случват нещата. Новооткритите клетки имат различен и засега неизвестен процес на работа. При тях сигнала пропуска клетъчното тяло изцяло, и вместо това се предава директно от дендрит към аксон.

„Открихме, че в повече от половината клетки, аксона не произлиза от клетъчното тяло, а е прикрепен към дендрит.“ – казва Крисчън Том, невролог от университета Хайделбърг.

Неочаквано откритие

Новия вид клетки е бил открит в мозъка на мишки. И по-точно, те са разположени в хипоталамуса, част във вътрешността на мозъка, играеща роля във паметта и навигацията. Хората имат същия мозъчен строеж като мишките и същия тип хипоталамус.

В хипоталамуса се намират неврони с повече разклонения, наречени пирамидални клетки. Те имат два пъти повече разклонения поради триъгълната си форма. За да разкрият картата на връзките между тези клетки, учените използвали флуоресцентен червен протеин, който е прикрепен към корена на всеки аксон, излизащ от клетката. Екипът е очаквал, че аксона ще излиза от клетката. Вместо това той се появил от разклоненията на дендритите, както учените забелязали в много случаи. Хипоталамуса е условно разделен на четири зони. Разпространението на тези странни клетки с аксони произлизащи от дендритите, е най-голямо в първата зона – около 50%. В друга зона процента на новооткритите клетки е 28.

Вълнуващо откритие

За да открият как функционират теза странни аксони, учените използвали невротрансмитер, наречен глутамат. Невротрансмитерите са химичните вещества, които отделят нервните клетки, за да предават информация от една клетка към друга. Учените открили, че дендрити, свързани директно с аксон, реагирали дори на минимални нива на невротрансмитер, активирайки самата клетка.

„По този начин информацията, пренасяна чрез тези специални дендрити, повлиява поведението на нервните клетки много повече, отколкото чрез който и да е друг дендрит.“ – казва Тони Кели от университета в Бон.

Остава въпроса защо тези клетки в хипоталамуса се нуждаят от специален начин да „прескачат“ самата клетка. Уникалната форма изглежда помага на клетката да е по-силен сигнализатор, и по-малко склонна да бъде прекъсната комуникацията между клетките, в сравнение с обикновените неврони, работещи на традиционния принцип. Не е ясно, обаче, кои точно сигнали използват новия начин на комуникация и защо.

info:http://fresh-science.com/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Visited 209 times, 1 visit(s) today