Откриха Свещените камъни на инките, служили им за връзка с отвъдния свят

За първи път в съвременната история, археолози са открили най-големите реликви на американската цивилизация на инките – три свещени камъни на предците. Камъните, намерени от група британски учени, според легендата са правили връзката между реалния и другия свят.

Свещените камъни на инките се споменават  в хрониките на испанските завоеватели на Америка, отнасящи се към XVI век. Те са с конусообразна форма  и се ценят повече от златото и други ценности.

Камъни са били използвани от инките в най-тържествени случаи, за да осъществяват връзката на хората с върховното божество. Въпреки това до днес никой не е виждал тези свещени предмети.

Сега британските учени са успели да ги намерят в перуанските Анди. Разкопките са проведени в планинско село Ingapirka Vaminan – на мястото, където някога е имало церемониална площадка или олтар. Камъните са били зарити на дълбочина 2,5 метра под олтара, където и са ги и открили археолозите, пише лондонския „Обзървър“.

„Това е истинска научна и културна сензация, става дума за уникално откритие и уникални обекти“ – казва един от учените, участвали в разкопките, професор Колин Макюън.

Империята на инките в съществувала в западната част на Южна Америка от XI до XVI век.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Visited 1 261 times, 1 visit(s) today