Откриха черна дупка милиарди пъти по-голяма от Слънцето

95259_html_m684914c0

Нова черна дупка е открита от астрономи в Китай, САЩ и Австралия. Огромните ѝ размери карат учените да се замислят върху теорията за растежа на черните дупки.

Масивната черна дупка с наименованието SDSS J010013.02 се е формирала 900 милиона години след Големия взрив, което прави открития небесен обект наистина древен.

Черната дупка се намира на 12.8 милиарда светлинни години от Земята и се разполага в центъра на SDSS J0100 + 2802, който е най-яркия квазар в ранната Вселена.

Изчисления показват, че масата ѝ е 12 милиарда пъти по-голяма от тази на Слънцето, а подобен факт влиза в силно противоречие с теорията за растеж на черните дупки.

черна дупка

Черната дупка SDSS J010013.02 е шест пъти по-масивна от най-големите ѝ познати на науката съвременници. Съществуването на подобни черни дупки по времето, когато Вселената е била на по-малко от един милиард години, оспорва теориите за формирането и растежа на черните дупки и еволюцията на черните дупки и галактиките – заявяват изследователи пред списание Nature.

Настоящата теория твърди, че черните дупки има лимит на растеж, но до момента не бе откривано подобен масивен феномен.

В научната теория се твърди още, че черните дупки растат като маса. Тази маса се нагрява създавайки радиационно налягане, което на свой ред уголемява размерите на черната дупка.

SDSS J010013.02 обаче надвишава в пъти границите, до които учените са смятали, че достига всяка черна дупка.

черна дупка

Изследването е ръководено от астрономи от Пекинския университет. В него са участвали и специалисти от университета на Аризона в САЩ.

Учените продължават да наблюдават и черна дупка заедно с прилежащата ѝ галактика, които водят истинска космическа битка. Дупката непрекъснато смуче вещество от галактическия прах и газ, а огромната и маса причинява толкова силни радиационни ветрове, че те не позволяват в галактиката да се образуват звезди.

Супермасивната черна дупка изстрелва материя в галактиката си, а скоростта на рентгеновото лъчение понякога достига една трета от скоростта на светлината.

инфо:http://sanovnik.bg/

Ако Ви харесват публикациите ни моля помогнете ни да ги популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Visited 217 times, 1 visit(s) today