Невъзможният двигател emDrive

Невъзможният двигател EmDrive получи патент

Невъзможният двигател

Версия 2.0 на невъзможния EmDrive се очаква да бъде многократно по-мощен от първата експериментална версия.

Макар и наричан „невъзможен“, EmDrive – двигател генериращ тяга без гориво – успешно премина редица тестове на NASA, а изобретателят му Guido Fetta получи одобрение да тества своята версия в космоса. Сега патентното ведомство на Великобритания регистрира патент за EmDrive 2.0, който е работа на изобретателя Roger Shawyer.

„Процесът на патентоване е много важна стъпка, това не е като академична проверка, където всеки се крие зад анонимен преглед, всичко е ясно и прозрачно. За да получим патент, трябваше първо да се извърши задълбочено проучване във физиката, за да се установи, че изобретението не противоречи на законите на физиката.“ – обяснява Shawyer.

Устройството изглежда, че нарушава един от най-фундаменталните закони на физиката, третия закон на Нютон, който накратко гласи, че „всяко действие има равно противодействие“.  Този закон е причината да не можем да бутаме колата докато сме в нея.

Невъзможният двигател

И все пак, EmDrive сякаш прави точно това. Устройството използва електромагнитни вълни, създавайки тяга от отразените фотони в затворен метален конус, така микровълновото излъчване упражнява налягане върху отражателя. Заради формата на отражателната камера налягането на частта с по-голям диаметър е по-високо от частта с по-малък диаметър, което кара двигателя да създава тяга в едната посока. Но според третия закон на Нютон, това не трябва да е възможно – фотоните удрящи се в стените трябва да упражняват еднакво налягане в двата края, унищожавайки всякакво ускорени на съда.

Но през 2014 г., когато сътрудници на NASA за първи път тестват устройството и виждат, че работи. В своя доклад те съобщават следното:

„Резултатите от тестовете показват, че конструкцията на резонансната камера RF произвежда сила, която не се дължи на никое класическо електромагнитно явление и следователно потенциално демонстрира взаимодействие с виртуалната плазма на квантовия вакуум.“

Което може да се преведе като „не сме напълно сигурни защо, но работи“. Изглежда идеята за Етера дори и в NASA не е чак толкова абсурдна.

От тогава няколко други независими изследвания потвърдиха, че констатациите на NASA са верни и двигателят в действителност работи. Дори нещо повече, тестовете показаха не само, че EmDrive може да произвежда тяга, но и че тя може да е достатъчно силна за да захранва цял космически кораб.

Използването на такъв двигател ще направи революция в ракетостроенето, като замени конвенционалните двигатели, които са изключително неефективни. Например, един задвижван от EmDrive полет до Марс ще трае по-малко от 70 дни. И това е само началото.

Последният патент на Roger Shawyer е публично достояние. Той описва новата конструкция и схемата за управление.

Невъзможният двигател EmDrive

Тази нова конструкция свежда до минимум вътрешния доплеров ефект, като допълнително намалява и производствените разходи. Детайлите по патента може да намерите тук.

В момента Roger Shawyer работи с неназована британска космическа компания за разработване на второ поколение EmDrive. Като той заявява, че новото устройство ще произвежда с много пъти повече тяга.

Info: http://fresh-science.com/

Ако Ви хареса публикацията моля помогнете ни да я популяризираме като я споделите.

otvad.com Ви благодари!