Най-старата фигура в света за шах може да бъде топка, датираща от 7 век

[ad_1]

Като участник в програмата на Amazon Services LLC Associates, този сайт може да печели от квалифицирани покупки. Може да печелим комисионни и за покупки от други уебсайтове на дребно.

Играта на шах съществува от много дълго време, както завладяващи, така и разочароващи играчи от всяка възраст в продължение на 1500 години. Сега една от най-старите шахматни фигури в историята може да е била намерена от археолози в Близкия изток.

Шахът може да проследи произхода си от Индия през 6-ти век около 500 г. сл. Н. Е., Когато е бил известен като chaturaṅga по време на империята Гупта, смятан от историците за златен век на Индия.

Оттам нататък играта беше поета на запад от търговци по Пътя на коприната, достигайки Близкия изток и след това Европа, където правилата ще се развиват с течение на времето и името ще се променя, докато думата „шах“ не се изведе от персийската дума „шах“ или крал.

Досега най-старите фигури в света са фигури от слонова кост, които са били изкопани в Узбекистан, датиращи от около 760 г. сл. Хр.

Но археологът от Университета на Виктория-Британска Колумбия Джон Олесън смята, че находката, направена през 1991 г. на място в Йордания, трябва да носи титлата най-старата фигура в света на шахмата.

Единичното парче пясъчник изглежда точно като древен ток в същия стил, в който биха били издълбани въз основа на топове, датиращи от по-късните векове.

„Малък предмет от пясъчник, намерен в ранен ислямски контекст в Хумайма (южна Йордания) през 1991 г., изглежда е най-ранната археологически документирана шахматна фигура“, пише Олесън в абстрактно представяне на фигурата пред Американските училища за ориенталски изследвания. „Въпреки че формата, правоъгълна в разрез с изпъкнали, подобни на рог издатини в горната част, наподобява набатейски олтар или бетил, паралелите с ранните ислямски фигури за шах са много по-убедителни.“

Топката, открита през 1991 г. в Хумайма в Йордания, която датира от 7 век и може да бъде най-старата фигура в света по шах. Изображение чрез YouTube.

Всъщност оцелелите ранни ислямски фигури на шах имат едни и същи два рога на върха и служат като топове, което също произлиза от персийска дума. Early Rooks представлявали колесници вместо замъци, както правят днес, което има малко повече смисъл, ако мислите за шахматна дъска като за бойно поле.

„Обектът изглежда„ топ “(или„ замък “) и има типичната абстрактна форма за тази игра, предпочитана в ислямския свят“, продължи Олесън. „В ислямските текстове има споменавания за игра на шах още през AH 23 / AD 643, а играта е популярна в целия ислямски свят до края на халифата на Омаядите.“

Шах от 12-ти век от Близкия изток с рога. Изображение чрез музея Met.

Една от най-големите империи в историята, халифатът Омаяд е вторият от четирите халифата, създадени след смъртта на Мохамед, основателят на исляма. Базиран в Дамаск, Сирия, халифатът ще въведе Златния век на исляма и ще се превърне в център на науката и философията, което ще стане ясно защо шахът може толкова лесно да процъфтява в региона по това време.

Хумайма е съвременното име на древния търговски пункт, известен като Хавара, основан през 1 век от набатейския цар Арета III. Популярен и стратегически търговски пункт, градът може да се похвали с набатейски, римски, византийски и ислямски влияния, които все още могат да се видят днес, включително римски бани, няколко византийски църкви и ислямски дворец от периода Омаяд.

Знаем, че шахът се играеше широко от тези с различен културен, религиозен и икономически статус. А в търговски пост като Хумайма това означава, че християните и мюсюлманите вероятно са играли шах заедно, както и богатите и бедните, и хората, идващи от различни региони. Това е като как спортът събира хората днес, въпреки различията ни.

Руините на древния търговски пункт на Хумайма в Йордания, където шахматната фигура е намерена през 1991 г. Изображение чрез Wikimedia.

„Няколко по-късни абстрактни„ грачета “от Йордания и другаде в Близкия изток, издълбани в камък, дърво или слонова кост, са почти идентични с обекта Хумайма по дизайн и мащаб“, пише Олесън. „Тъй като обектът Хумайма е намерен в контекст от седми век, ако идентификацията като шахматна фигура е вярна, това би бил най-ранният известен физически пример за опростения, абстрактен дизайн и вероятно най-ранният известен пример за шахматна фигура изобщо . „

Например, шах от 12-ти век от Близкия изток включва токове, издълбани в същата форма. Докато топовете от онова време представлявали колесници, имало и цар, представен от трон, везир в царицата, представен от по-малък трон, епископ, представен от слон, рицар, представен от кон и пионки, представени от многолики полукълба с копчета. Разбира се, гримът на шахматните комплекти варираше, така че фигурите се предлагаха в много форми, размери и представления.

Например, норвежки шахмат от 12-ти век включваше няколко сложно детайлни фигури, известни като Lewis Chessman, пълен средновековен шах, издълбан от моржова слонова кост и намерен в Шотландия през 1831 година.

Луис Чесман, датиращ от 12 век, изложен в Британския музей. Изображение чрез Wikimedia.

Шахът на кралицата

До 10-ти век кралицата ще замени фигурата на везира и ще се превърне в най-мощната фигура на дъската до 15-ти век, давайки началото на термина „Шах на кралицата“, за да опише играта.

Олесън предполага, че шахът е пробил път до търговския пункт чрез търговци и дипломати.

„Тъй като играта вероятно е била пренесена на запад от Индия от движението на търговци и дипломати, не е изненадващо, че ранни доказателства за нея трябва да бъдат намерени на място на оживената улица„ Via Nova Traiana “, отбеляза той. „Докато живееше в Хумайма, семейство Абасид се държеше в течение на събитията в Сирия и Ирак по същия път.“

Via Nova Traiana е древен път, построен от римляните, започващ по времето на император Траян и завършен при император Адриан, който също е поръчал изграждането на стената на Адриан в Обединеното кралство.

Via Maris (лилаво), King’s Highway (червено) и други древни левантийски търговски пътища, c. 1300 пр.н.е. от Briangotts чрез Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Фамилията Абасид, за която говори Олесон, е Абасидският халифат, третият от ислямските халифати, управлявали региона, след свалянето на халифата Омаяд. Те ще управляват политически империята до средата на 1200-те години и ще могат да претендират за религиозна власт, докато османците не завладеят Египет през 1517 г.

По това време шахът вече е добре утвърден.

Ако по-нататъшен анализ докаже, че тази фигура е топка, датираща от 7-ми век, това би било най-старата фигура в света на шахмата. И виждайки как понастоящем Олесън съхранява фигурата в мазето си, той трябва силно да обмисли да я премести на по-сигурно място, тъй като наскоро фигура на Lewis Chessmen беше продадена за над 700 000 долара. По-стара фигура може да изтегли подобна сума или по-висока. Независимо от това, това е изключително парче, което помага да се разкаже историята на шаха и, честно казано, то принадлежи на музей, където всички любители на шаха могат да му се насладят.

Вижте повече от Мързеливи новини:


Препоръчано изображение: Шахматисти на Луис от Nachosan чрез Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

[ad_2]

Source link