Най-популярните породи кучета и тяхната история

От кученца, побиращи се във винена чаша, до големи колкото пони, кучешките породи са цяло разнообразие от размери, форми, темперамент и качества. Всички те обаче имат едно общо нещо: произхождат от сивия вълк. През вековете хората са отбирали качествата у кучетата, дали за да са им по-полезни или просто за да изглеждат по определен начин, като така са създали всички днешни породи.

През различните исторически периоди популярни са били различни породи. В бума на златните трески в Северна Америка например, най-търсени били северните кучета за впрягове – те трябвало да бъдат много силни и издръжливи. Днес пък други неща определят популярността на породите, като често това е модата. Да видим кои са едни от най-популярните породи кучета, които хората си вземат за домашни любимци.

Лабрадор Ретривър

10. Лабрадор Ретривър

Атлетичните лабрадори произлизат от Нюфаундленд, където са се трудели с рибарите и са им помагали да издърпват мрежите и да хващат избягалите риби.

Породата обаче е получила отличителните си качества чак когато е била кръстосана със сетери, шпаньоли и други ретривъри. Оттогава лабрадор ретривърите, които са в три разновидности според цвета си, са отглеждани като помощници при лов на дивеч. Освен това стават известни със своите уравновесеност и темперамент.

Интересна особеност на породата е, че притежава така наречения динамин 1 ген. Мутацията причинява загуба на контрол в задните крайници след голямо натоварване при кучетата. Учените са открили, че около 30% от лабрадор ретривърите носят въпросния ген.

По време на Виетнамската война (единствената война в американската история, в която на военните кучета не им е позволено да се завърнат след края на войната) лабрадор ретривърът е изборът на военните за куче следотърсач. Лабрадорите са използвани за откриването на ранени американски войници, вражески патрули и свалени пилоти.

Йоркширски териер

9. Йоркширски териер

Йоркитата, както са наричани, са част от групата на кучетата играчки (категория, която включва още чухуахуато) и тежи между 1.8 и 3.2кг. Породата е кръстена на графство Йоркшир в Англия, откъдето произлиза, макар първоначално да е носила името той териер.

Днес миниатюрното куче може да е предимно аксесоар за богатите и известните, но някога е принадлежало към работническата класа и йоркширските териери са били използвани за лов на гризачи във фабриките за памук и вълна през 19-и век.

Може би си мислите, че 3кг са доста и има много по-малки кучета. Всъщност най-малкото живо куче днес е 10-сантиметровата чухуахуа Миракъл Мили. Тя обаче е по-голяма от Силвия, йоркширски териер, който в продължение на 70 години е бил най-малкото куче в света. Силвия е била висока малко над 6см, дълга почти 9см и е тежала едва 110гр.

Друг известен йоркширски териер е Смоуки, който през Втората световна война е сложил заедно със стопанина си. Той прекарал две години насред войната в Тихия океан и живял в джунглата на Нова Гвинея. За разлика от официалните военни кучета, Смоуки не получавал ветеринарни грижи, нито специална балансирана диета. Той издържал на примитивните условия в палатките, изложен на екваториалната жега и влажност. Въпреки това обаче не се разболял нито веднъж. Смоуки преживял глад, жажда, 150 военни бомбардировки и тайфун.

През 2005г официално е открита бронзова статуя на Смоуки на мястото, където е прекарал последните си моменти.

Повече за йоркширския териер може да научите на anima.bg

Visited 440 times, 1 visit(s) today

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *