Най-големите и известни диаманти

Основното количество от добиваните диаманти имат размери до 1 карат. Твърде редки и особено ценни са кристалите с маса стотици, а в изключителни случаи и хиляди карати. Много от тях имат дълга и интересна, а понякога и кървава история. Поради огромната им стойност и изключителна красота те се водят на подробен отчет и се полагат специални грижи за съхраняването им.

Начело на този списък стои Кулинан – най-големият намиран досега диамант, с маса от 3106 карата и размери 100/65/50 mm.

най-големият диаманд

Намерен е в мината „Премиер“ край гр. Претория в РЮА. В същия рудник през 1919 г. е намерен и вторият по големина диамант в света с маса 1500 карата, за който обаче няма сигурни данни. Затова за втори по големина се счита един черен диамант без име с маса 1000 карата. Не е ясно къде точно е намерен, но се предполага, че това е станало в Бразилия или Централна Африка. На трето място е „Екселсиор“с 995 карата, открит също в РЮА.

orig_98452_bg

През жаркото лято на 1893 г. от мината „Джагърсфонтейн“ в Южна Африка вече над 20 години се вадят диаманти. На 30 юни един африканец забива лопатата и разравя грамаден диамант. Той го скрива от надзирателите и го носи директно на управителя на мината. Като награда получава крупната за времето сума от 500 лири стерлинги и кон със седло и юзда.  Намереният диамант бил с внушително тегло – 995 карата. Той има специфичния синкаво-бял цвят, характерен за камъните от тази мина. Формата му била доста нестандартна – гладък от едната и с връх от другата. Затова го кръстили Екселсиор – по-високият, по-висшият. Може да се каже, че този камък е „великият неизвестен“ сред известните камъни по света. Това е така, тъй като въпреки изключителния си размер от него не е останал голям фрагмент, който да запази името му и популярността му. Екселсиор е вторият по-големина диамант, откриван в света след Кулинан. Той е транспортиран в Лондон и оставен в сейфа на най-голямата от фирмите, които по договор изкупували продукцията от мината. Компанията поискала застраховка за 40 000 лири, но успяла да получи само 16 250.  През 1895 г. компания вече му прави още един голям диамант, изкопан от „Джагърсфонтейн“. Това е 650-каратовият Райц, който ще стане Юбилейният след шлифоването през 1897 г. за отбелязване 75-годишнината от коронацията на кралица Виктория. В крайна сметка мините „Джагърсфонтейн“ стават собственици на двата камъка, като плащат за тях само 25 000 лири. Това се смята за една от най-печелившите сделки в историята на диамантите. След това Юбилейният бил сцепен на два камъка, по-големият от които с тегло 245,35 карата и е 6-ият по големина шлифован камък в света. След като до 1903 г. не се появяват купувачи за Екселсиор, той е изпратен за рязане на холандските бижутери Ашер – фирмата, която обработва и диаманта Кулинан. Но Екселсиор просто няма късмет – в него има доста вътрешни дефекти. Затова амстердамските ювелири решават да го срежат на 10 части, най-големите от които били 158, 147 и 130 карата. След допълнителната им обработка се получават 21 брилянта. Те тежали общо 372,75 карата – или загуба в теглото от почти 63%. Но окончателният резултат бил по-добър от очакваното. Сред брилянтите имало 10 над 10 карата.

Следват „Звездата на Сиера Леоне“ – 969 карата,от Сиера Леоне;

Siera-Leone-Star

 жълтият „Несравним“ – 890 карата от ДР Конго;

диамант несравним

„Великият могол“ – 787 карата, от Индия; „Президентът Варгас“ – 726 карата, от Бразилия; „Кимбърли“ – 616 карата, от РЮА и др.

Много от тези диаманти след обработка красят царски корони или се намират в кралски съкровищници. Големият Кулинан 1 е инкрустиран в английския кралски скиптър, а Кулинан 2 – в британската корона, диамантът „Орлов“ е вграден в руския царски жезъл. Най-големият брилянт, получен от диаманта „Златен юбилей“, е инкрустиран в императорската корона на Тайланд, диамантът „Регент“ е бил вграден в ръкохватката нашпагата на Наполеон и т.н

Ако намирате тази публикация за интересна , помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. 

От otvad.com Ви благодарим!

Visited 316 times, 1 visit(s) today