Най-дългите присъди в историята

В България често се сблъскваме с неефективната и несправедлива съдебна система. Убийци и измамници се отървават само с условни присъди и деянията им остават безнаказани. В някои страни обаче, престъпниците не се изплъзват толкова лесно и системата прави всичко възможно, за да ги задържи завинаги в затвора.

Кийт Ууд – 160 години

Кийт Ууд от Питсбърг

През 2008г. Кийт Ууд от Питсбърг се явява в съда по обвинения за пет нападения над жени. Въпреки, че неговата ДНК е открита на местопрестъпленията, той отказва да се признае за виновен и твърди, че е невинен. Шансът кръвта да не е Ууд е 1 към 56 квинтилиона и съдът решава, че това е достатъчно, за да го осъди на 160 години затвор.

Райън Бранд и Джефри Коли – 265 години

Най-дългата присъда в историята на щата Джорджия е издадена през 1996г., когато Райън Бранд и Джефри Коли са осъдени последователно седем пъти на доживотен затвор плюс 265 години за всеки. Адвокатът им силно критикува присъдата, защото двамата не са нито убийци, нито изнасилвачи, а са заловени за въоръжен грабеж. Двамата обирджии едва ли са смятали, че ще получат такава присъда, когато са отказали сделка за 40 години в затвора.

Шолам Уайс – 845 години

През 2000г. Шолам Уайс е осъден на 845 години затвор и близо 250 милиона долара глоба за пране на пари и доказани 78 случая със застрахователни измами и изнудвания. Той е ограбил стотици пенсионери, като е прибрал всичките им спестявания и си е спечелил място в списъка с най-издирваните на ФБР.

Неговият съучастник, брокерът Кит Паунд, пък получава 740 години затвор, но доживява да излежи само 4 години от присъдата си. Преди 2 години Уайс поиска да намалят присъдата му от 845 на 800 години. Може би смята, че последните 45 ще са трудни?

Дарън Андерсън – 2200 години

С богато криминално минало, включващо изнасилване и въоръжен грабеж, през 1994г. Дарън Беналфорд Андерсън от щата Оклахома получава невероятната присъда от над две хилядолетия. Когато се опитва да обжалва присъдата си, той отново губи и е осъден допълнително на няколкостотин години за всяко престъпление.

През 1997г. Дарън отново обжалва и този път късметът му се усмихва (или не съвсем) – присъдата му е намалена и изтича през 12 744 година.

Двама иранци – 7109 години

През 1969г. двама иранци са осъдени на по 7109 години затвор. Броят на годините е пропорционален на броят извършени от тях престъпления. Едно доказателство, че правосъдието в Близкия Изток може да бъде бързо и безмилостно.

Хуан Корона – 25 доживотни

През 1971г. Калифорния е разтърсена от сериен убиец, чиято цел били работници от местните ферми. Мексиканецът Хуан Корона се превърнал в най-известният и брутален сериен убиец в историята на САЩ по онова време. Изчезващите работници започнали да привличат внимание и не било трудно да се свържат с Корона, който обикновено бил виждан с тях за последно. Когато полицията обискирала дома му, там били открити окървавени оръжия и дрехи, както и списък с 34 имена на работници и дати. Хуан Корона получава 25 доживотни присъди – по една за всяко убийство, за което е осъден.

Боби Джо Лонг – 28 доживотни

През 1984г. броят на убийствата в Хилсбъро рязко скочил. От около 30-35 убийства на година, броят започнал да се увеличава с всяка седмица. За това бил отговорен Боби Джо Лонг. В продължение на 8 месеца той изнасилвал и убивал жертвите си, които след това захвърлял в необичайни пози.

За изнасилването на повече от 50 жени и убийството на поне половината от тях, Джо Лонг получава една присъда от 5 години, четири от 99 години, 28 доживотни и една смъртна присъда.

Дъдли Уейн Кайзер – 10 000 години

През 1981г. Дъдли Уейн е осъден на рекордните 10 000 години затвор за бруталното убийство на жена си. Освен това получава две доживотни присъди за убийството на тъща си и студент, който случайно е бил на неподходящото място. Съдията първоначално иска смъртна присъда, но това не става и той се подсигурява, че Уейн ще остане в затвора завинаги.

Присъдата от години е в книгата с Рекордите на Гинес като най-дългата в историята на Щатите.

Габриел Марч Грандос – 384 921 години

Gabriel March's Grandos

През 1972г. 20-годишният Грандос от Палма де Майорка получава нечуваната присъда от близо 400 хилядолетия. Какво ли толкова е бил извършил испанецът, за да получи толкова тежко наказание? Бил е сериен убиец? Изнасилвач? Не – просто пощальон. Грандос е осъден за това, че не е доставил около 40 000 писма, което в очите на правителството било измама в особено големи размери. Това и до ден-днешен остава най-дългата присъда в историята.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Visited 178 times, 1 visit(s) today

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *