На Марс откриха вода

Удивителен феномен засне  марсоходът „Curiosity“ (Mars Science Laboratory Curiosity). На снимката, направена от дясната камера на ровъра (Mastcam: Right),  ясно се виждат петна. Те се открояват като тъмни следи по пясъка. И са няколко. Тяхното начало е от камъните.
1
Водните петна са в непосредствена близост до марсохода.

Предположението, че изпод камъните е изтекла вода, не би трябвало да изглежда по-малко фантастично. Всички препратки в научни статии отбелязват: сегашните условия на Марс не позволяват на водата да се намира на повърхността в течна форма. Дори и на екватора, където сега се намира Curiosity, и където температурата понякога стига до 20 градуса по Целзий. Атмосферно налягане тук е много ниско – около 160 пъти по-малко, отколкото на Земята. И водата, която може да се образува при топене, бързо се изпарява.
2
А  това е свидетелство,  получено на 7 август, 2014 г. на  712-ия ден от престоя на  робота на Червената планета: петна. Ако това не е вода, тогава какво е ?! Най-вероятно, Слънцето е затоплило камъните, те  са разтопили намиращия се под пясъка лед, и се е получила вода.

Петна, разположени вдясно.

3

Изглежда, че водата на  Марс наистина се образува от време на време. Но не се изпарява, а тече,  въпреки научните аргументи.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Visited 148 times, 1 visit(s) today