Мистерията на Парижките катакомби и хората, изгубени завинаги сред шестте милиона скелета

[ad_1]

Образувани в резултат на естествения процес, който създал каменоломни и други природни явления преди милиони години под земята, град Париж и неговите катакомби са известни поради много причини. Вероятно една от най-страховитите е, че той обхваща около 240 километра каменоломни под улиците си, пълни с костите на над шест милиона души, заровени в тях. Хвалени като една от най-зловещите туристически забележителности, катакомбите са сложен лабиринт, който има богата, да не кажем тъмна, история.

Това, което започнало като ново обещание за богатство и живот в големия град, завършило с масово пренаселване през 18-ти век. Това пренаселване естествено довело до болести и смърт, а парижките гробища не били достатъчно големи, за да поемат всички тела. След като градските гробища били пълни до ръба, а миризмата на гниещите трупове убивала местната икономика, зяедно с духа и търговията, градът затворил гробището  Les Innocents през 1780 г., за което се смята, че е било най-голямото за времето си във Франция.

Според един доклад:

„Към май 1780 г. гробището буквално се пръскаше по шевовете. Една избена стена на имот, граничещ с Les Innocents, се скъса под натиска на препълнените гробове и пролетните дъждове, изсипвайки полуразложени тела и болести в избата.”

След затварянето на каменоломните поради множество случаи на пропадане на парижките улици в резултат на масивното копаене, което в по-голямата си част било нерегулирано, те били осветени на 7 април 1786 г., като свято място за последен покой вместо препълнените гробища, които също били затворени. Между 1787 и 1814 г. парижани работели денонощно, за да пренесат костите от затворените гробища към каменоломните, наречени костници. Те били отворени за обществото още преди прехвърлянето да е било завършило през 1809 г.

Накрая, последните кости от другите гробища, освен Saint-Eustache и Saint Etienne-de-Grès, най-сетне били положени в катакомбите до 1814 г., а други последни кости били положени около 1860 г.

За съжаление, понеже работата била опасна и доста ужасяваща, само по-бедните парижани приенали работата. Според един доклад, те можели да преместват само стари, разложени тела, а всеки скелет, който изровели и все още съдържал човешка плът, трябвало да бъде изгорен до кост. Освен това, някои части от Les Innocents били „оставени недокоснати, понеже някои масови гробове били твърде пресни, за да бъдат изровени телата”.

Тъй като първоначалното полагане на костите било безразборно, просто нахвърляни на купове, инспектор Ерикар дьо Тюри заповядал работниците да ги преподредят в реда, който в крайна сметка се оказва днешната подредба.

Туристите могат да посещават катакомбите и днес, но достъпът е ограничен до определени площи, които покриват около километър и половина от тунелите, понеже посещаването на другите площи е обявено за незаконно от 1955 г. Това било основно, защото много хора се загубвали, в резултат на което умирали в тунелите, а да не говорим и за самото опасно естество на подземните структури.

Една история специално отбелязва, че трима юноши трябвало да бъдат спасени, понеже се били изгубили за три дни. Друга е малко по-зловеща, когато няколко катафили, (както са наричани нелегалните изследователи на катакомбите), намират камерата на безименен мъж, който явно също се бил изгубил. За него се твърди, че бил закален катафил, вероятно изгубил ориентация, паникьосал се и изпуснал камерата, а след това изчезнал в мрака. Не бил видян никога отново. Намереното видео било излъчено в документален филм през първото десетилетие на века.

През годините много хора са се губили без да бъдат видени отново. Но и много хора през годините са се губили и са се измъквали живи. Има много такива видеа в YouTube.

Наскоро бяха направени подобрения на катакомбите и те в крайна сметка са предадени на музея „Карнавале – История на Париж” през 2002 г. Музеят продължава да контролира и се грижи за катакомбите днес. Ако желаете да посетите катакомбите, трябва да съберете повече информация за мястото и за това какво ви е нужно, за да се подготвите да влезете в костницата. Това включва закупуването на билет. Но ако все пак ги посетите, не забравяйте, че макар и това да е едно от най-красивите места, то също така е свято място и трябва да се държите подобаващо под земята.[ad_2]

Source link

Visited 11 times, 1 visit(s) today