Между Земята и Луната доста точно се побират всички останали планети от Слънчевата система

земя и луна

Устройството на нашия свят озадачи учените на НАСА. Средното разстояние от Земята до Луната е 384 400 км. Това означава, че нашият естествен спътник се намира не толкова далеч. И за да демонстрират това, специалисти от НАСА  „напъхали“ в това място останалите планети от Слънчевата система. Изненадващо те се вписали почти точно там – с малки луфтове.

Вижте: Диаметърът на Меркурий е 4 879 км, на Венера – 12 104, на Марс – 6 671, на Юпитер – 139 822, на Сатурн – 116 464, На Уран 50 724, на Нептун – 49 244. Събираме и се  получават  380 008 км. Даже и Плутон се вмества. Но от 2006 г. той по някаква причина вече не се счита за планета.

И сега учените се чудят: случайно ли е това  съвпадение или така е замислено?. Между другото, това съвпадение – не е единственото. Диаметърът на Луната е подбран така и тя се намира на такова разстояние от Слънцето, че когато се окаже между него и Земята, точно покрива неговия диск.

Този красив феномен се нарича слънчево затъмнение. И ние не бихме могли да го наблюдаваме, ако нашият естествен спътник беше различен  – по-малък или по-голям.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Visited 517 times, 1 visit(s) today

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *