Мълниите на Зевс вече на въоръжение в американската армия

gumi-bg.com

Американската армия тества ново супероръжие. Става дума не за лазери и релсотрони, а за истински мълнии. Според LiveScience,  оръжието на бъдещето може  да предизвика мълния на бойното поле. С негова помощ военните ще могат, например, да взривяват скрити от врага мини, или дори да унищожават вражески бронирани автомобили.

Оръжието работи така: с лазер се създава специален канал във въздуха, по който протича електрически ток. Военните, в действителност, сега могат да контролират  мълниите и да ги насочва натам, накъдето те искат.

„Ние никога няма да се уморим да гледаме как  мълниите унищожават нашите цели по време на експериментите,“ – цитира изданието Джордж Фишър,  водещ специалист в Центъра за изследвания, развитие и дизайн на оръжие на американската армия, във  военната база Picatinny, Ню Джърси.

Той обясни, че новото оръжие използва особеностите на физиката на мълнията. Както е известно, това е мощен електрически разряд, който възниква между буреносни облаци и земята. Мълния се образува там, където е най-силна разликата в електрическите  потенциали  и следва пътя на най-малкото съпротивление. В случай с новото оръжие, този път за нея се   се създава изкуствено.

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!