Магическият Рани Ки Вав – обикновен кладенец или храм от изгубена древност?

[ad_1]

Запознайте се с едно уникално бижу на древната архитектура в западна Индия – стъпаловидния кладенец РАНИ КИ ВАВ ( Rani Ki Vav ), разположен в град Патан на брега на река Сарасвати.

Популярната теория, е че това забележително съоръжение е създадено около 11 век от царица Удаямати, дъщеря на цар Кенгара и съпруга на цар Бхима I. Всъщност стъпаловидните кладенци са изключително характерни системи за съхранение и достъп до подземни води за територията на Индия и се строят още от 3-тото хилядолетие преди Христа. В случая с Рани Ки Вав, съоръжението е изградено като обърнат храм със седем нива от стълби и съдържащ около 500 основни скулптури.

Целият кладенец е бил за дълго време погълнат от водите на близката река Сарасвати и е бил затрупан с огромни количества наноси, но при разкопки през 1940 година е разкрит отново, като основната реконструкция се е състояла през 1981 – 1987 година, когато археолозите успяват да възстановят и изображение на царица Удаямати.

Седеметажният кладенец се състои от колони и стени, които водят до дълбок кръгъл кладенец. Входът е разположен на изток, а кладенецът – в западната част, като основните му размери са – дължина около 65 метра, ширина 20 метра и дълбочина 28 метра.


Изключително любопитна находка е около 30 километра тунел – да, 30 км!, чието начало е под последната стъпаловидна част на съоръжението, който е блокиран от камъни и почва в момента, водещ до близкия град Сидпур – теоритично това би трябвало да гарантира начин за бягство на владетеля при поражение от негови врагове.

Интересно – свръх уникално и геометрично перфектно съоръжение  с 30 км тунел в основата си! Веднага изниква аналогията с древен Египет- платото в Гиза се намира в непосредствена близост до река Нил, която нееднократно при своите разливи е достигала до уникалните постройки – пирамидите в Гиза и статуята на Сфинкса. В наши времена вече има доста данни за подземните тунели, които разсичат цялото плато. Според стари скици и съвременни проучвания, от река Нил до Сфинкса съществува подземен тунел, като има огромна вероятност от Сфинкса до трите основни пирамиди на платото също да съществуват подобни подземни тунели, което говори само за едно – всички постройки са били свързани с пълноводната река Нил, чиито води може би са способствали за протичането на определени процеси, неизвестни за нас от съвремена гледна точка. Стъпаловидният кладенец определено има абсолютно същите характеристики, което неминуемо ни насочва към отминалата забравена древност, до която успяваме само да се докоснем, изучавайки тези невероятни паметници и съоръжения.

Дали всичко не е просто легенда и владетелите в Индия са ПРЕИЗПОЛЗВАЛИ вече отдавна построени обекти?

Стъпаловидните кладенци са толкова перфектно изработени, че неминуемо се замисляме за едни отминали времена на ДРЕВНА ИЗЧЕЗНАЛА ЦИВИЛИЗАЦИЯ с глобална дейност, оставила след себе си тези прекрасни постройки.


Вътрешността на съществуващият от дълбока древност кладенец е била ДООБРАБОТЕНА, като всички скулптури са изваяни на място в древния храм – тази хипотеза не противоречи на всичко, което знаем за древна Индия! Нека да помислим внимателно в тази насока и може би ще открием правилния път …

Ентусиастите # юли2019

[ad_2]

Source link

Visited 30 times, 1 visit(s) today