Джеф Безос подкрепя древен вид ядрен синтез

[ad_1]

27.02 21:03 –
Джеф Безос подкрепя древен вид ядрен синтез

  Джеф Безос подкрепя древен вид ядрен синтез

Тази технология може да бъде по-практична от токамаците.

image ОТ КАРОЛАЙН ДЕЛБЪРТ 25 ЯНУАРИ 2021 Г.   image

КАЙЛ ПИЪРС / CREATIVE COMMONS

  • По-малките термоядрени реактори биха могли да получат своя пробив далеч по-рано от големите проекти.
  • Подкрепените от Джеф Безос General Fusion и Commonwealth Fusion Systems са насочени към 2025 г.
  • Тези реактори използват необикновени магнити за налягане на елементите в супер гореща плазма.

Две конкурентни компании за ядрен синтез, всяка със суперзвезди за рисков капитал като големи инвеститори, казват, че наближаваме „момента на Кити Хоук“ за тяхната технология още през 2025 г.

  Обичате ядрената. Както и ние. Нека да се поизнервим заедно за ядрената техника.

Магнетизираният целеви синтез (MTF) датира от 70-те години на миналия век, когато американската военноморска изследователска лаборатория го предлага за първи път. Но привържениците на MTF казват, че технологията сега намалява, за да достигне до търговския пазар на енергия.

Каква е тази технология и ще бъде ли жизнеспособна преди конкурентния модел на синтез на токамаци, като Международен термоядрен експериментален реактор ( ITER )?

Подобно на токамак, MTF реакторът включва гореща плазма, съдържаща се от мощно магнитно поле. Но там, където токамакът се нагрява от извънредна външна мощност, реакторът MTF, направен от подкрепения от Канада Джеф Безос General Fusion, е под налягане, за да прегрее плазмата – като парти, изпълнено с танцуващи хора, където стаята продължава да се свива около тях. Това налягане се прилага от бутала, които се координират, за да направят вълна под налягане.

Това съдържание е импортирано от {embed-name}. Може да можете да намерите същото съдържание в друг формат или да намерите повече информация на техния уебсайт. Оттам нататък останалото е по-прозаичен бизнес. Горещите неутрони излизат от плазмата и се улавят в течния метал, а тяхната енергия захранва топлообменник, за да произвежда енергия. И с основна камера с диаметър “само” 10 фута, MTF реакторът на General Fusion се счита за малък за технология на синтез, предназначена за самоподдържане и генериране на енергия след достигане на плазмено запалване.

image

Реакторът на General Fusion за магнетизиран синтез на целта. Буталата се използват за изпомпване на течен метал за компресиране на плазмат

Междувременно американската компания Commonwealth Fusion Systems работи с 10-тонен магнит в сърцето на своя термоядрен реактор. Свръхпроводящият магнит ще улови и наложи водород, за да индуцира мощен плазмен реактор. Миналата година TechCrunch заяви, че технологията на Commonwealth е хипотетичен „скок“ на цялото текущо поколение плазмени реактори токамак.[ad_2]

Source link

Visited 23 times, 1 visit(s) today