Лицето на Амаракарей – Свръхмасивно древно лице, скрито дълбоко в перуанска Амазонка

[ad_1]

Перу е дом на безброй древни мистерии, очарователни легенди и невероятни митове. Една такава мистерия е скрита дълбоко в тропическата гора на перуанска Амазонка: масивно лице, изваяно в скалите.

Наречена „Лицето на Амаракарей”, за мистериозната древна скулптура се казва, че съществува от незапомнени времена.

Само че, въпреки факта, че лицето е добре документирано в древните митове и легенди и множество експедиции, които са успявали да го намерят, първоначалното му местонахождение е трудно за определяне и още по-трудно достъпно.

Въпреки този факт, група изследователи успяват да локализират масивната древна скулптура и да заснемат пътуването си до достигане на дестинацията си.

Експедицията, която тръгнала да изследва масивното каменно лице, включвала членове на древния харакбутски народ.

Те го наричат „Ростро Харакбут” – или „Харакбутското лице”.

Скулптурата се намира в супер отдалечена част на югоизточна перуанска Амазонка.

През 2015 г. британският режисьор Пол Редман посещава каменната скулптура заедно с група мъже от харакбутите.

„Самото съществуване на издяланото лице е било легенда, предавана от поколение на поколение сред харакбутските семейства”, твърди едно комюнике от Бърнис Комюникейшънс, обявявайки заснемането на кадрите в Лима, Перу през 2015 г.

„Но малцина от хората им са го виждали.”

Любопитното е, че това не е единственото лице наоколо. Всъщност, амазонските тропически гори имат доста подобни места. Някои от тях са добре документирани, а други са покрити с митове.

Филмът на Реюниън е зашеметяващо пътешествие към лицето. Добре документирано. Вълнуващо. Емоционално, и най-важното – отправя мощно послание какво значат места като Лицето за местното индианско население.

„Отне ни три дни на тежко катерене, за да стигнем, но след това беше славно”, казва американският програмен директор на „Рейнфорест Фаундейшън” Том Биуик, който участва в експедицията.

„Рострото е изключително и наистина създава усещането на пазител на гората. Луис и Джейми – двамата главни герои във филма – бяха наистина изпълнени с възхищение.”

Мистериозното лице се различава от всичко, което можете да видите в целия район. Съществуват множество други геологични образувания, но те са с ясен естествен произход, докато лицето на Амаракарей ясно показва следи от сечива.


Дали тази масивна геологична особеност е творение на предците ни?

Лицето на Амаракарей е перфектен елемент за филм за Индиана Джоунс.

Масивното изсечено от камък лице никога не е било изследвано от археолози, но местните харакбути вярват, че то не е продукт на природни сили: те са убедени, че лицето е било изсечено от древните им предци.

Биуик е съгласен, казвайки че има множество следи, които сочат към изкуствената му природа.

„Рострото е поставено перфектно гледайки над речната долина и стои над един водопад и басейн, който напомня на амфитеатър”, обяснява той, добавяйки че: „има следи по цялото Ростро, които сочат, че то е било изсечено с елементарни сечива.”

Но вероятно най-важният аргумент защо лицето не е естествено образувание е фактът, че няма никакви скали, оформени по подобен начин в региона. Още по-интересен е фактът, че лицето не е срещу течението на реката, което изначава, че не е много вероятно наводнения да са създали това странно човешко изражение.

„Харакбутите нямат писана история, но твърдят, че Рострото е в устната им история от много поколения… Със сигурност са нужни още проучвания”, добавя Биуик.

И докато се надяваме да научим повече за това мистериозно място, скрито дълбоко в амазонските тропически гори, се питаме защо древните култури преди всичко са изсичали такива лица.

Дали е било, за да почетат предците си? Боговете си? Каквато и да е причината, места като това ни карат да търсим, да искаме да знаем повече за историята, древните култури и причината такива монументи изобщо да съществуват.

 

 [ad_2]

Source link

Visited 8 times, 1 visit(s) today