Легенди за Менехуне, митологични хора джуджета на Хаваите, които може да съществуват и до днес

[ad_1]

Като участник в програмата на Amazon Services LLC Associates, този сайт може да печели от квалифицирани покупки. Може да печелим комисионни и за покупки от други уебсайтове на дребно.

По целия свят има истории за хора с гигантски ръст, а също и за сравнително малки хора. В масовото течение тези истории почти винаги се наричат ​​митове и доказателствата са неуловими. Теориите за конспирация изобилстват, което предполага, че гигантските скелети са били грижливо пазена тайна. Има обаче много причини да вярваме, че в тези разкази за гиганти и джуджета има нещо повече от обикновен мит.

В хавайската традиция има много истории за Менехуне, неуловими дребни хора, „пигмейско племе“, което живее в дълбоките гори на Хавайските острови. Днес местните хора посочват структурите, които тези хора са оставили като доказателство, че Менехуне са били съвсем реални и първите заселници на островите преди пристигането на полинезийците.

По-долу гледайте как Брадда Рой разказва легендата за рибарника Менехуне на остров Кауаи, който според местните жители се е появил само след една лунна нощ преди 1000 години. Езерото, инженерно чудо, е построено с каменна стена, която е 900 фута дълга и пет фута висока. Легендата разказва, че Менехуне е създал стената, преминавайки внимателно на квадрат лава скали един на друг на разстояние много мили до кариера. (вижте видеото по-долу)

„Те звънят [the fish pond] „невидимите ръце, построили езерцето с риби“. Казват, че един ден са се върнали и езерото за риби е построено “, казва Рой. „Легендата разказва, че Менехуне е построил това езерце. Менехуне са митични хора, които са живели на Хаваите много преди хавайците да дойдат тук. „

Според GoHawaii.com:

„Легендата, която заобикаля рибарника, се основава на митичния Менехуне, палавите човечета на Хаваите, извършили легендарни инженерни подвизи. Менехуне живееше в гората и се криеше от хората. Според хавайските легенди Менехуне е построил цялото това езерце за една нощ. Те се справиха с тази невероятна задача, като се наредиха от село Макавели на 25 мили, подавайки камъни ръка за ръка, за да построят езерцето. Въпреки че легендите за Менехуне изобилстват, някои казват, че думата може да е произлязла от таитянската дума Манахуне, което означава обикновен, или малък по социално положение, а не по физически размер.

Друга структура, която Менехуне може да е построил в древното минало, е канавката Менехуне или Кикиаола в Уаймеа. Поливната канавка е изградена от 120 издълбани базалтови блока, работещи на 200 фута.

Kikiaola облицовъчни камъни. Източник на снимки чрез Древен произход

В шоуто, Намиране на Bigfoot, екипът прави заобиколен път и изследва легендите за Менехуне. Те посещават музея Kauai, където уредникът Chucky Boy Chock им разказва митове за различни видове Menehune, включително Menehunia musclaris, boloheadus, kokee, и търговски реклами. (вижте видеото по-долу)

„Думата Менехуне идва от таитянски за Манахуне, което е таитянски за„ състав на обикновените хора “, казва Чок. „Въпросът, който винаги се задава, е„ Дали те са истински истории? “ Има някои доказателства за това. „

Чок сочи към река Менехуне, наричана още река Алекоко, както и Рибното езерце. Името на реката идва от друга част на легендата според други хавайски източници.

„Твърди се, че езерото е построено по искане на вожд на име„ Алекоко, който е поискал едно езерце за себе си, а друго за сестра си Хахалуа. Менехуне се съгласиха, но, както беше обичайно, те настояваха никой да не ги гледа, докато си вършат работата.
Тази нощ обаче „Алекоко не можа да си помогне и погледна да види как вървят строителните работи по рибарника. Менехуне веднага спря усилията си и след това всички измиха окървавените си ръце в реката. Ето как рибарникът получи името си „Алекоко, което означава„ Кървави вълнички “.

Допълнително доказателство, че Менехуне са били истински хора, а не мит, идва от факта, че те са били преброени при преброяване на населението.
Според Хавайския университет в библиотека Маноа:

„Някъде около 1500 г. сл. Н. Е. Уми, кралят на Големия остров, е провел преброяване на своето царство. Събирайки всичките си хора в равнина близо до Хуалалай, той инструктира всеки човек да депозира камък върху купчина, представляваща неговия квартал.
Първото преброяване на населението през историческите времена е извършено в долината Уаиниха, Кауаи, близо до началото на деветнадесети век. Внимателното преброяване на долината наброява повече от 2000 души, шестдесет и пет от които са описани като Менехуне. Менехуне бяха легендарната раса на малки хора, които работеха нощем, изграждайки езера, пътища и храмове. „

Други източници предполагат, че преброяването от 1820 г. е преброило 65 души като Менехуне.

Мем от Древен код от Корбин Блек

Разнообразните истории за Менехуне остават популярни днес в Хавайските острови. Някои истории казват, че са били като елфи; други казват, че са били обикновени местни хора със среден ръст, докато други истории твърдят, че са били набити и висококвалифицирани хора, които са били високи около метър. Броят им може да е бил в стотиците хиляди наведнъж на островите. (вижте видеото по-долу)

Свързани: Кои бяха блестящите същества, известни като Tuatha Dé Danann, за които се казваше, че някога са управлявали Ирландия?

По-долу вземете увлекателната история направо от историка Алета Ка’Охи, докато тя споделя историята на „Митичния Менехуне“ за Историческото общество на Кауаи. Тя вярва, че Менехуне са получили името си от таитяните като начин да ги обозначат като социално по-непълноценни и са потомци на първите заселници на Хаваите.

Вместо да имат джудже, те вместо това бяха представени от западняците, които по-късно пристигнаха. Според свидетели, които споделят своите истории, потомците на Менехуне съществуват и до днес, през всички острови, а Менехуне е било „общо име на роби“.

„В действителност Менехуне бяха различни хора от древни времена“, казва Ка’Охи.

Историкът и библиотекар вярва, че те са били истински хора и описва уникални каменни инструменти, които някога са използвали, наречени poi pounders. Подобна каменна техника е намерена в Ua Huka, на Маркизките острови, Френска Полинезия. Двата острова са на разстояние около 3650 километра (2268 мили).

„Този ​​вид паунд е намерен само на остров Уа Хука и остров Кауаи“, казва Ка’Охи.

Алета Ка’Охи също отбелязва различия в произношението на езика и правописа, които предполагат връзки с Френска Полинезия и Менехуне. Всъщност тя проследява своя произход до Маркизите и по този начин се смята за потомък на Менехуне.

Poi pounder намерен на остров Кауай и на Ua Huka, на Маркизките острови, екранна снимка чрез YouTube

Други истории предполагат, че Менехуне може да се е оттеглил на близкия остров Некер. Според Древен произход, тези хора може да са построили древните церемониални стоящи камъни, намерени там.

„Много антрополози вярват, че островът е бил церемониален и религиозен обект. Според митовете и легендите на хората от Кауаи, който се намира на югоизток, остров Некер е последното известно убежище за Менехуне. Според легендата Менехуне се е установил на Некер, след като е бил прогонен от Кауаи от по-силните полинезийци и впоследствие е построил различните каменни структури там. Смята се, че посещенията на острова са започнали няколкостотин години след обитаването на основните Хавайски острови и са завършили няколкостотин години преди европейския контакт. „

Относително близо до Маркизките острови на остров Флорес, Индонезия, археолозите наскоро откриха ранен човешки вид, Homo floresiensis през 2003 г. вид е получил прякора „Хобит“ и може да е от 190 000 години. Женски скелет идва от малък човек, който е бил висок 3 фута 6 и тежал около 66 фунта.

Може ли тези известни малки хора да бъдат свързани по някакъв начин с Менехуне?

Homo floresiensis чрез YouTube

Според Смитсоновият:

„Х. floresiensis индивидите бяха високи приблизително 3 фута и 6 инча, имаха малки мозъци, големи зъби за малкия си размер, вдигнали рамене напред, без брадички, отстъпващи чела и относително големи крака поради късите си крака. Въпреки малкия размер на тялото и мозъка, H. floresiensis изработвал и използвал каменни инструменти, ловил малки слонове и големи гризачи, справял се с хищници като гигантски комодски дракони и може да е използвал огън. “

Изглежда много вероятно Менехуне да са били истински хора и техните потомци да живеят и днес на Хаваите. Митовете продължават да забавляват новите поколения. Ka’Ohi казва, че на децата се казва да държат ушите си отворени за звуците на стените на сградата на Menehune. В действителност може да им се наложи само да слушат своите хавайски съседи.

„Децата обичат историите за Менехуне и най-доброто време за тези истории са през нощта, защото Менехуне работят само през нощта“, казва Ка’Охи.


Представено изображение чрез Pixabay

[ad_2]

Source link