„Космонавтът от Солуейския лиман” – Едно от най-необяснимите изображения, заснемани някога

[ad_1]

Преди повече от 50 години, по-точно през май 1964 г., мъж на име Джим Темпелтън щраква изображение, което скоро става едно от най-мистериозните изображения, заснемани някога.

Джим Темпелтън, съпругата му и дъщеря му прекарват деня в Солуейския фиорд в северозападна Англия.

Джим бил любител-фотограф и, както всички нови родители, главната му мотивация била дъщеря му Елизабет, петгодишна по онова време.

Онзи следобед той прави три снимки и когато отива да ги прояви, открива че най-хубавата снимка на дъщеря му е провалена, понеже някой минава отзад.

Единственият проблем бил, че там нямало никого.


Кой или какво е мистериозната фигура зад дъщерята на Джим Темпелтън?

Джим бил напълно сигурен, че тримата били сами в онзи ден. Тъй че кой или какво била мистериозната фигура зад дъщеря му?

Любопитната фотография била публикувана в един местен вестник в Къмбърланд на 12 юни същата година, а на следващия ден тя била подета от „Дейли Мирър” и „Дейли Експрес”.

Както се очаквало, тя скоро привлякла вниманието на всякакви любопитни хора, уфолози и изследователи на паранормалното, които се опитвали да разгадаят мистерията около фотографията.

След публикуването на изображението в най-различни вестници, били предложени множество различни теории. Само че никоя от тях не изглеждала удовлетворителна.

Една от най-странните теории била, че на нея има Извънземни.

Една теория предполага, че извънземен космически кораб бил кацнал до тях и че както самият кораб, така и извънземните били защитени от някакво прикриващо устройство, което ги правело недоловими за човекото око, но не и за камерата.

Извънземната теория се развила и бързо станала конспиративна теория.

Някои репортажи предполагат, че малко след като изображението било публикувано във вестниците, г-н Темпелтън бил посетен от мистериозните Мъже в черно, които го помолили да ги заведе до точното място, където са се случили събитията.

Темпелтън обяснява по-късно, че двамата мъже, които го били посетили, отказали да се идентифицират и че „Казаха, че работят за правителството и се идентифицират само по номер”.

След като завел мъжете на мястото, където били заснети фотографиите, Темпелтън казва, че когато обяснил, че не е видял фигурата по онова време, мъжете се ядосали и си тръгнали, оставяйки го да се прибере пеш.

През септември 1964 г. Темпелтън отхвърля двамата мъже като измамници, казвайки: „Всичко ми изглежда като шашма. Сигурен съм, че не бяха агенти от сигурността”.

Опитвайки се да разгадае мистерията, Джим занася фотографията и негатива в Кодак, за да проверят, дали оригиналът е бил манипулиран по някакъв начин или да е съдържал някаква фотографска грешка.

Само че всички опити да се обясни мистериозната фигура били напразни, а тестовете показали, че фотографията била автентична и че не била манипулирана.

Фотографската компания дори предложила като награда безплатно кино за цял живот на човека, който успеел да докаже противното.

Нека се знае, че наградата не била поискана, но повече от петдесет години, след като се случило събитието, няколко човека продължили да се интересуват от тази мистерия.

През 2014 г. НЛО авторът Дейвид Кларк обяснява, че мистериозната фигура, застанала зад дъщерята на Джим, най-вероятно била съпругата на Темпелтън, Ани, която присъствала по онова време и се виждала на други фотографии, които били заснети през този ден.


Някои твърдят, че мистериозната фигура е съпругата на Джим, Ани.

„Мисля че поради някаква причина съпругата му е влязла в кадър, а той не я е видял, понеже с този модел камера се виждат само 70% от това, което се занема през визьора”, казва Кларк. Ани Темпелтън носела светлосиня рокля във въпросния ден, която била преекспонирана като бяла на другите снимки; тя имала и тъмна, подрязана коса. Твърди се, че когато се използва фотографски софтуер, за да се затъмни изображението и да се изправи хоризонта, фигурата все повече заприличва на обикновен човек, гледан отзад. За въздействието ѝ Кларк казва: „Хората ще продължават да говорят за нея и след още 50 години”.

 [ad_2]

Source link

Visited 21 times, 1 visit(s) today