Кои бяха блестящите същества, известни като Tuatha Dé Danann, за които се казваше, че някога са управлявали Ирландия?

[ad_1]

Като участник в програмата на Amazon Services LLC Associates, този сайт може да печели от квалифицирани покупки. Може да печелим комисионни и за покупки от други уебсайтове на дребно.

Tuatha Dé Danann са били наричани Shining Ones, древно предкелтско ирландско племе, петото, което е нахлуло на острова в древността. По-късно те ще бъдат свързани с Елфите или Феята Фолк, но в ирландските митове те не са били нещо като феите на фолклора днес.

Това племе не беше човек, а беше описано като елегантно, красиво и дори блестящо от светлина. Тези мистериозни същества пристигнаха с тайното знание на боговете. Когато започнете да разглеждате тяхната история, започвате да виждате шеметен набор от връзки с древните митологии в други части на света.

Тези полубогове пристигнаха на кораби, слизащи от небесата в голяма мъгла, която блокираше дневната светлина за три дни и нощи. След това те изгориха корабите, принуждавайки се да се настанят за постоянно.

Туата Де Данан е преведена на „хората на богинята Дану“, изконна богиня майка. Същото това име, Дану, или Асура също е хиндуистка богиня и името може да описва „първични води“. Някои са направили сравнения със съпругата на Зевс, богинята Диана, чието име произлиза от Протоиндоевропейски за „(светло) небе.“ Тя е била известна на римляните като богинята на лова, Луната и природата.

Даяна и Дану чрез YouTube

Според Мистериозна Вселена, има и стряскащи връзки към много други древни митологии, включително Нефилима от Библията и древните шумерски Анунаки.

„Хората от израелското племе Дан се смесиха с ханаанската Туата Де Данан, известна още като Dragon Lords of Anu, се казва, че е рожба на древните шумерски Анунаки. Това е и една от интерпретациите на Божиите синове, които се смесват с „човешките дъщери“, посочени в шестата глава на Битие, разказ за Нефилимите. “

Повече за богинята Дану и връзките с Ригведа, най-старата от свещените книги на индуизма:

Туата, описан като червена коса и зелени или сини очи, е имал свръхчовешки способности и умения. Древните теоретици на астронавтите вярват, че това е пример за усъвършенствана извънземна технология.

„Те имаха четири велики съкровища (или талисмани), които демонстрираха своите умения. Първият беше „Камъкът на Фал“, който щеше да изкрещи, когато истински крал на Ирландия застане на него. По-късно е поставен на хълма Тара, седалището на Високите крале на Ирландия. Вторият беше „Вълшебният меч на Нуада“, който можеше да нанася само смъртни удари, когато се използва. Третият беше „изстрелът на Бог Слънце Луг“, известен със своята точност, когато се използва. Последното съкровище беше „Котелът на Дагда“, от който се издаваше безкраен запас от храна. “

Блестящите се бориха с Фомхоар, друга група свръхестествени ирландски нашественици, което означава „подводни хора“ или „зловещи свръхестествени същества“. Понякога са описвани като полуживотни и враждебни. Някои от Фоморианите обаче приличат и се женят с Туата.

В Leabhar Gabhála Éireann, наричани още „Книгата за нашествия“, Фомхоарите са идентифицирани като „потомци на Каин или на неверния син на Ной Хам“.

В последвалите победоносни войни с Фомхоар и полуфоморийските Бреос, които известно време управляват Туата, млад герой на име Луг става крал на Ирландия.

Когато разглеждаме божеството, наречено Луг, виждаме повече библейски препратки, както и връзки с други митологии в Европа.

Крал Луг, келтският владетел на светлината, се казва, че е младежки бог на слънцето, бурята или небето, води Туата срещу фоморианците, побеждавайки дядо си, лидера на гигантските циклопи Балор. Във втората битка при Mag Tuired той побеждава Balor с прашка, което напомня историята на Давид и Голиат в Библията. Смята се също, че Луг има придружител на име Файл Инис, чиято козина може да превърне докоснатата вода във вино.

Според Патеос, Някога Луг е бил широко известен в цяла Европа.

„Келтският съименник на Лугнашад идва от митовете на бог Луг. Божество, почитано в много култури и почти универсално признато от келтите; Луг е бил известен в цяла Европа. Той е покровител на изкуствата, майстор на занаятите и известен със своите многообразни таланти. Той е приравнен в писанията на Юлий Цезар към популярния римски еквивалент Меркурий. [Greek: Hermes] Политеистите от древността имали интересен мироглед, който им предоставял способността да разпознават общи атрибути в различни чужди божества. Общото политеистично вярване се посочва в писанията на Юлий Цезар, че келтите са почитали същите божества като гърците и римляните под различни културни имена. “

Беше отбелязано, че името на Луг носи сходство с езиковите корени на името Луцифер.

„Интересното е, че фигурата на Луцифер споделя много общи черти с Луг и други странстващи богове на магьосническия път. В обща прометейска тема тези божества на мъдростта носят знания за всички изкуства на човечеството. И двете божества имат асоциации като носители на просветляващата светлина на гнозиса. “

Въпреки че Tuatha Dé Danann преобладава за известно време, те губят от друг нашественик, наречен Melesians. Тези народи, за които сега се смята, че са келти, принудиха победената Туата да отиде под земята.

Според митологията Tuatha Dé Danann е живял в подземен свят, до който е имало достъп само чрез портали. Смята се, че тези шлюзове се намират в мегалитни структури и хълмове.

Tuatha Dé Danann, някога считани за богове и богини, ще бъдат изнесени на мястото на митологичните феи и приказни кръгове. Въпреки че все още са уважавани и се страхуват от мнозина в ирландската провинция като истински и опасни същества, те се превърнаха в неща от съвременните приказки за повечето хора.

Въпреки че легендата за тези богове и богини беше почти загубена за историята, днешният интерес към Туата Де Данан се завръща.

Древните теоретици на астронавтите виждат издайнически признаци за тях в истории за друидите, в странни мегалитни структури, открити по целия свят, и дори в историите за гиганти от индианци. Понякога се казваше, че тези гиганти имат червена коса, но се появяват на огромни разстояния от Ирландия и много преди известното пристигане на европейците в Северна Америка.

На сезон 14, епизод 7, Друидската връзка, можете да научите повече за Туата Де Данан, друидите и странни връзки със събития в Северна Америка.

По-долу е дадена задълбочена дискусия на Tuatha Dé Danann:


Препоръчано изображение: „The Riders of the Sidhe“ John Duncan 1911 McManus Galleries, Dundee by Sevenseaocean чрез Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

[ad_2]

Source link

Visited 19 times, 1 visit(s) today