Home ЛЮБОПИТНО Ученият, поставил началото на епохата на електричеството. Алесандро Волта

Ученият, поставил началото на епохата на електричеството. Алесандро Волта

by admin


Алесандро Волта се ражда на 18 февруари 1745 година в стар аристократичен род от градчето Комо, близо до Милано. Учи в йезуитското училище в родния си град, където у него забелязват дарбата да усвоява бързо знания по естествени науки и риторика. Между 1774 и 1779 година преподава физика в гимназията в Комо, и през 1779 година става професор в Павия. От 1815 година е директор на философския факултет в Падуа.

Алесандро Волта работи в областта на електричеството, химията и физиологията. Изобретява много електрически уреди (електрофора – уред за генериране на статично електричество; електромера, кондензатора, електроскопа).  През 1776 година открива и изследва метана. Между 1792 и 1794 година се заинтересува от  “електричеството на живите организми”, открито от Галвани и провежда редица изследвания в областта. Доказва, че наблюдаваните от Галвани реакции се дължат на “наличието на затворена електрическа верига, състояща се от два разнородни метала и течност”. Волта смята, че причините за “галванизма” са физически, а физиологичните действия са само частен случай на проява на този физичен процес.

Провежда опити с различни двойки електроди. Установява, че физиологичното раздразнение на нервите е толкова по-силно, колкото по-отдалечени са два метала в следната последователност: цинк, оловно фолио, олово, желязо, месинг и т.н. до сребро, живак, графит. Това се нарича “ред на напреженията” (активността) на Волта и е в основите на ефекта – мускулът на експерименталните жаби е само пасивен, макар и много чувствителен електромер, а активните компоненти са металите, от взаимният контакт на които се поражда електризацията.

По време на многобройните опити, които провежда, Волта забелязва, че при животните електрическата възбудимост на нервите е много по-висока, отколкото на мускулите. Установява, че гладката мускулатура на стомаха също е по-проводима, отколкото скелетната. Открива електрическата раздразнителност на органите на зрението и вкуса у човек. Тези му работи са от голямо значение за методите на физиологичните експерименти.

През 1800 година Волта изобретява т.нар. Волтов стълб – първият източник на постоянен ток. Най-общо това е батерия, в която под формата на стълб се редуват медни и цинкови дискове, между които се поставя кече, накиснато в солен разтвор. Изобретението му носи световна слава и оказва огромно влияние върху развитието на науката за електричеството, както и на човешката цивилизация изобщо.

С Волтовия стълб на практика започва нова епоха в историята – епохата на електричеството. Волта е избран за член на Парижката академия на науките. Наполеон му дава титла граф и го назначава в сената на Италианското кралство.

В негова чест е наречена единицата за измерване на електрическо напрежение – Волт.
Алесандро Волта почива на 5 март 1827 година в родния си град Комо.

––––
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>Source link

(Visited 5 times, 1 visits today)
Да го споделим с приятели 🙂

Related Articles