Храмът на Юпитер в Баалбек

[ad_1]

Неудобният артефакт: Храмът на Юпитер в Баалбек …

В източен Ливан се намира град, наречен Баалбек (Baalbek). Той може да претендира за едни от най-зрелищните руини на земята – руините на Храма на Юпитер (the Temple of Jupiter). (HiddenTruth.site)

Учените смятат, че през 27 г. пр. н. н., римският император Август (Augustus) решава да построи абсолютно и неопровержимо най-великия, могъщ и пищен храм, строен през цялата древност и да направи това, буквално, в средата на нищото.

Руините в Баалбек са масивни, с огромен подиум, изграден на широка платформа, която все още има три огромни стени. Тези подпорни стени съдържат двадесет и седем варовикови блока, по-големи от тези, които могат да бъдат намерени навсякъде другаде по света.

Всеки от блоковете в тези стени тежи над 300 метрични тона. Но, има и три блока в стената, които тежат над 800 тона всеки. Това трио от блокове придоби световна известност и е наречено Трилитон (Trilithon).

Храмът на Юпитер е един от най-впечатляващите древни храмове в света. Той е с размери 88 метра × 48 метра и стои на платформа (подиум), с широко стълбище, което също може да бъде описано като наистина монументално.

Действителният подиум се издига на цели 13 метра над околния терен. Трилитонът в подпорните стени е три от четирите най-големи каменни блока, изрязвани някога.

Ако събития се разглеждат в официално приетата академична рамка, която е дадена от историята, мястото, избрано за Храма на Юпитер, няма истински смисъл.

Не може да се намери очевидна причина, поради която Август е избрал мястото в Баалбек за такъв сложен храм.

По римско време, Баалбек е бил само малък град на търговски път към Дамаск. Той не е имал особено религиозно или културно значение за Рим, освен, че е в центъра на желания регион за погребение, предпочитан от местните племена.

Също така, изглежда напълно нехарактерно за безспорно егоистичния Рим, който се е постарал да създаде такава пищна и екстравагантна архитектура в Ливан, и на място като Баалбек, което се намира толкова далеч от Рим.

Римляните са били изключително и безспорно алчна империя. Те са присвоявали исторически съкровища от други страни, като обелиските от Египет и др. По същото време, Храмът на Юпитер е бил в процес на изграждане.

Много по-логично е да се предположи, че Баалбек може да е имал нещо друго, което римляните са искали от мястото. Вероятно нещо, което никое друго място, дори Рим, не може да им предложи. И каква е причината толкова много хора да искат да бъдат погребани там …?

Историците казват, че храмът определено и безспорно е от римски произход. Има обаче сериозни проблеми с това твърдение.

Разследването на блоковете в подпорната стена на Храма в Баалбек много ясно показва, че те са много по-ерозирали от римските руини на Храма на Юпитер и другите два римски храма, които също могат да бъдат намерени на мястото.

Тъй като камъкът на подпорната стена е от същия тип като Храма, разумно и логично е да се приеме, че силно ерозиралите блокове са много по-стари.

Тогава, също е логично да се предположи, че римският храм всъщност е бил надстройка на много по-стара съществуваща платформа.

Това, разбира се, също би помогнало да се обясни защо е избрано такова отдалечено място за строеж на храм. А именно, защото то предлага на Август готова, вече съществуваща платформа, на която да го изгради.

Археологическата общност реагира меко казано с насмешка, на идеята, че изграждането на платформата и подпорната стена е по-рано от Храма.

Значителното количество ерозия, видимо върху големите блокове на подпорната стена, напълно адекватно се квалифицира като веществено доказателство за тяхната по-голяма възраст от действителните руини на Храма на Юпитер.

Но, учените имат проблем с тази теория, защото това би означавало, че когато римляните са построили Храма на Юпитер, те са го направили на платформа, която преди това е била построена от далеч по-древна цивилизация.

А конвенционалните археолози със сигурност не искат да повдигат въпроса за „древна цивилизация“.

Четете още: Загадъчният монумент Йонагуни – Японската Атлантида (видео)

Римската империя е била добре известна, че е била доста „егоистична“ и въпреки това, никъде в римските записи не се намира записана нито една претенция за изграждането на невероятната подпорна стена.

Все още съществуват действителни текстове, които отразяват римските транспортни възможности по време на управлението на много римски императори, включително Август.

Тези записи ясно показват, че по това време, ограничението на натоварването за транспортиране на големи блокове в Римската империя е било малко над 300 метрични тона. А и това се е постигало много трудно.

Например, известното транспортиране на 323-тонния обелиск Латерано (Laterano) до Рим, била изключително трудна и опасна задача, обхващаща управлението на трима императори.

А транспортирането на масивните 800-тонни блокове в Баалбек за Храма на Юпитер изобщо не се споменава в римските записи. Този факт също поражда непосредствени въпроси.

Струва си да се отбележи, че по времето на Август римляните са знаели и много често са използвали бетон. Колизеят (Coliseum) в Рим е добър пример за класическа римска бетонна конструкция.

Друг факт е, че никога не е било в римски стил да се строи с мегалитни блокове. Всъщност, такава мегалитна архитектура не се появява никъде другаде в цялата Римска империя. Също така е важно, че Ptolemys е дал „титлата“ Хелиополис (Heliopolis) на Баалбек.

За да даде на мястото това специално название, разбира се, че Баалбек е трябвало да е бил древно свято място и вече да е имал някаква забележителна архитектура, или някаква значима връзка с другия Хелиополис (Град на Слънцето) в Египет.

Има още една улика … През 636 г. сл. н. е., Храмът на Юпитер е превзет от арабите, които го превръщат в крепост, като правят свое собствено по-нататъшно строителство.

Това означава, че блоковете, използвани в арабските части на Баалбек, са положени около 650 години след блоковете на римския храм.

Да помислим за тази загадка … Ако големите блокове на подпорната стена са били римски, тогава по-новите арабски блокове ще маркират ерозията на по-старите римски блокове, както е било след първите шест или седемстотин години, откакто са положени. Нали …?

Е, как тогава, може ли ерозията на големите блокове в подпорната стена да бъде толкова по-голяма от ерозията на старите блокове на римския храм, така и на по-новите блокове на арабските руини, през следващите 1500 години, откакто арабската част е била конструирана?

Според местната легенда, Баалбек е бил религиозен център, посветен на Баал (Baal) по финикийско време. Местните арабски легенди всъщност поставят циклопските блокове на подпорната стена към времето на Каин и Авел. Други митове разказват, че платформата е построена от боговете в древността.

Близо до южния вход на Баалбек има кариера, откъдето са изрязани камъните, използвани в храмовете и подпорните стени.

Не могат да бъдат намерени следи от някакъв древен път между кариерата и Храма, което също повдига въпроси за това, как огромните 800 тона извадени монолити са били транспортирани до мястото.

Тази липса на какъвто и да е път може да означава само едно от двете неща. Или блоковете на подпорната стена са били транспортирани толкова назад в древността, че всяка следа от път отдавна е изчезнала.

Или път никога не е бил необходим за задачата на транспортиране. Всъщност, пътят така или иначе би бил от малка полза, поради огромното тегло на блоковете.

Основите на всеки път, за да се използва за такава задача, би трябвало да са наистина огромни. И ако такъв път някога е съществувал, някаква следа от него несъмнено щеше остане и до днес. Как са преместени тогава …?

Друг огромен каменен блок, известен като Камъкът на бременната жена (Stone of the Pregnant Woman), все още се намира в древната кариера, където е бил изсечен в древността. Размерът му е 21,5 м х 4,8 м х 4,2 метра, тежи около 1000 тона и е най-големият дялан камък, който може да се намери по света.

Няма кран в света, който да може да премести тези дялани блокове от кариерата до мястото на Храма. Подобна задача все още далеч надхвърля нашите текущи транспортни възможности …

[ad_2]

Source link

Visited 23 times, 1 visit(s) today