Китайска Нова година и легендата за Ниан

[ad_1]

Милиони хора в Китай, Корея, Виетнам, Япония и други страни по света днес празнуват Лунната Нова година и приветстват Годината на Вола като част от древен обичай, датиращ поне от 3400 години.

Датата на китайската Нова година, която се нарича още Пролетен фестивал, се променя всяка година, тъй като се основава на лунния календар. Докато западният григориански календар се основава на земната орбита около слънцето, Китай и повечето азиатски страни използват лунния календар, който се основава на лунната орбита около Земята. Китайската нова година винаги пада на второто новолуние след зимното слънцестоене.

Докато будизмът и даоизмът имат уникални обичаи през Нова година, китайската Нова година е далеч по-стара от двете религии. Подобно на много аграрни общества, китайската Нова година се корени в честването на пролетта. Новата година вероятно беше началото на подготовката за нов вегетационен сезон. Цялата цел, в историята, да се създаде календар или да се следи времето беше да се улесни земеделието. Важно беше да се знае кога да се обработва почвата и да се сеят семената.

Древният китайски календар, на който се основава китайската Нова година, също е функционирал като религиозен, династичен и социален водач. Оракуловите кости, изписани с астрономически записи, показват, че честванията са съществували поне още през 14 век пр. Н. Е., Когато династията Шан е била на власт, въпреки че някои смятат, че е започнала още от император Яо и Шун (2300 г. пр. Н. Е.).

Китайската нова година 2021 е годината на вола (Източник: HstrongART / Adobe Stock)

Легендарният Ниан

Според приказките и легендите началото на китайската Нова година започва с борбата срещу митичен звяр, наречен Ниан, който е имал тяло на бик и глава на лъв. Говореше се, че това е свирепо животно, което живее в планината и ловува за прехраната си. Към края на зимата, когато нямаше какво да се яде, Ниан идваше в първия ден на Нова година в селата, за да яде добитък, реколта и дори селяни, особено деца. За да се предпазят, селяните поставяли храна пред вратите си в началото на всяка година. Смятало се е, че след като Nian яде храната, която са приготвили, няма да атакува повече хора.

През зимата селяните щяха да живеят в ужас, но с течение на времето научиха, че свирепият Ниан се страхува от три неща: червения цвят, огъня и шума. Така че, когато Новата година щяла да дойде, селяните окачвали червени фенери и червени пролетни свитъци на прозорци и врати. Те също използваха нестинари, за да изплашат Ниан. От този момент нататък Ниан никога повече не идва в селото. Според легендата Ниан в крайна сметка е заловен от Хонджун Лаозу, древен даоски монах, а Ниан става планината на Хонгджун Лаозу.

След като Ниан беше заловен, всички имаха голямо тържество и ритуалът, свързан с прогонването му, се повтори на следващата година и така ритуалът се предаваше от поколение на поколение и обичаят да се празнува Нова година с петарди, шум и червен цвят се е запазил и до днес.

Ниан има тялото на бик и глава на лъв (Източник: Hayloskien / Adobe Stock)

Празнуване на древен обичай

Много съвременни тържества се връщат към легендарната история на Ниан. Прозорците и вратите са украсени с червени цветни изрези от хартия с популярни теми за „късмет“ или „щастие“, „богатство“ и „дълголетие“. Червеното е преобладаващият цвят, използван при празненствата на Нова година. Това е емблемата на радостта, а също така символизира добродетелта, истината и искреността. На китайската оперна сцена боядисаното червено лице обикновено означава свещена или лоялна личност, а понякога и велик император. На Нова година хората подаряват пари на приятели, семейство и колеги в червени хартиени пликове.

Традиционната практика е да се палят фойерверки, да се изгарят бамбукови пръчки и нестинари и да се издава възможно най-голям шум, за да се прогонят злите духове, капсулирани от Ниан.

Други обичаи и традиции включват почитане на старейшините, което включва посещение на най-възрастните и най-възрастните членове на разширените семейства. Често вечерта, предшестваща китайската Нова година, е повод китайските семейства да се съберат на годишната вечеря за събиране. Също така е традиционно всяко семейство да почиства старателно къщата, за да помете всякакви нещастия и да направи път за късмет. Някои семейства могат да поканят танцов състав на лъвове като символичен ритуал, за да въведат китайската Нова година, както и да изгонят лошите духове от помещенията. В много градове има представления и танци, които съществуват от хилядолетия, като например церемонията за поклонение на кралското небе, която се извършва от императори през цялата история в Пекин, за да се молят за мира и просперитета на нацията.

Година на Вола

Волът е вторият от всички зодиакални животни. Според легендата редът на зодиакалните животни се определя от Нефритния император според реда, по който те пристигат в неговата група. В древен Китай волът е бил високо ценено животно поради ролята си в земеделието и орането на полетата. Положителните му характеристики включват трудолюбие и честност.

Смята се, че хората, родени в годината на вола, са честни и искрени. Рядко губят самообладание или се стремят да бъдат в центъра на вниманието. Смята се, че са сред най-добрите лидери.

Представено изображение: Легендарният Ниан

Статията е актуализирана на 12 февруари 2021 г.

От Джоана Гилън

[ad_2]

Source link

Visited 76 times, 1 visit(s) today

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *