ПОГРЕБАНИ ИЗВЪНЗЕМНИ В ГРОБА НА БОГИНЯТА БАСТЕТ

Група мъже копаят на лунната светлина. В главите им са несметни златни съкровища, ценни предмети и оръжие. Отстрани зорко пазят военни.

Внезапно на западната стена на скалата изгрява сияние. Постепенно изплуват тайнствени фигури – на мъж, седящ на царствен трон, и на жена, която сякаш му говори. Енергийните излъчвания буквално вцепеняват хората.

Всички те са част от секретна експедиция, подобна на тази в Царичина. Мястото е в подножието на най-високия връх в българската част наСтранджа – Градище. Времето – някъде през май 1981 г.

И досега не стихват мистериите около разкопките край Малко Търново, търсещи гробницата на египетската полубогиня Бастет. Поддръжниците й твърдят, че в саркофага на фараонката с маска на котка били заключени огромни знания за Земята, Космоса и произхода на човечеството. Ключ за тях дали прозренията на Ванга.

Говори се, че от свещеното място били изнесени камиони със злато, намерен бил вечният календар и дори скелети на извънземни.

„Питала съм местни хора, ангажирани там като охрана и да изнасят пръстта, какво точно са видели и открили. Никой нищо не споделя. Вероятно са подписали декларация за секретност, каквато е била и цялата мисия. Никъде – нито при нас в музея, нито в София са оставени доклади от тази експедиция, както е редно в такива случаи“, казва Веска Тодорова от туристическия информационен център в Малко Търново.

Експедициите в търсене на гробницата на Бастет всъщност са били две. За първата благословия дала Людмила Живкова.

Със смъртта й обаче тя прекъсва, за да бъде продължена от друга. Много по-груба и безпардонна. Безименни изследователи взривяват входа и безвъзвратно блокират пътя към разбулването на тайните.

„Последните версии са, че взривовете са, за да заличат откритото и да не се продължат проучванията там“, споделя Тодорова.

След тротила култовото място остава с една отвесна скала, в основата на която се вижда тунел. Той обаче не води наникъде, защото с годините кухината е наводнена и напълно блокирана.

б2

Въпреки това от общината в Малко Търново казват, че интересът към мистичното място все повече расте. То е едно от най-предпочитаните в Странджа, макар да не се рекламира официално.

Намира се на около 6 км от Малко Търново и на 1,5 км от митническия пункт с Турция. До самото подножие на върха обаче се стига, първо, с водач и второ – с разрешение.

Планинските усои на Странджа са труднодостъпни и рискови. Освен това т.нар. гробница на Бастет попада в територията отвъд граничната мрежа. Преди години влизането през кльона е било доста по-трудно, сега става само със заявка, но поне ден по-рано.

„Ние договаряме отварянето на портал от Гранична полиция. Преходът от най-близкия пункт до местността е 30 минути пеша“, обясняват от туристическия център.

Защо обаче една скала продължава да бъде толкова интересна за хората? Заради мистиката, заради предсказанията на Ванга, заради намесата на военните или заради златото?

„Заради всичко това. Но винаги се започва с една карта и заровено злато“, казва бургаската археоложка Красимира Костова.

И тук историята не е по-различна. Архивна карта, попаднала в ръцете на местен иманяр, води изследователите в дебрите на Странджа. Преди това човекът я показва на Людмила Живкова, която живо се заинтригувала.

Тайнственият чертеж със знаци бил разчетен от пророчицата Ванга.

„Картата сочи място до Малко Търново, на което има гроб на жена, държаща жезъл от извънземна материя. Около нея са пръснати несметни богатства – злато на буци, предмети и оръжие. Всичко е закопано на 6 м дълбочина.“

Тези думи на Ванга и цялата тайнствена история е разказана подробно в книгата „Хомо сапиенс за произхода на хомо сапиенс“ на Кръстю Мутафчиев. Авторът е бил съветник на Людмила Живкова и като шеф на отдел „Културно наследство“ става част от експедицията в Малко Търново.

В книгата се говори и за древен папирус, който обяснявал човешката история 2000 години назад и какво ще се случи на хората 2000 години напред.

Ванга казала още, че до мястото има път, който минавал покрай храм и светилище, имайки вероятно предвид култовия комплекс в съседната местност Мишкова нива.

„Говори се, че пророчицата е разчела знак по знак стигането до гробницата. Първият бил скала, на която са изсечени куче, орел и 4-те световни посоки. Предупредила хората на Людмила Живкова да не пипат и ровят мястото“, разказват експертите от туристическия център в Малко Търново.

Точно тази заръка обаче е погазена. Екип с участието на Кръстю Мутафчиев, племенницата на Ванга – Красимира, и археолога Иля Прокопов тръгва на секретна мисия и копае в продължение на няколко месеца.

„Какво в крайна сметка е намерено и изнесено – никой не знае. Говори се, че от мястото потегляли запечатани камиони със злато”, разказват днес в Малко Търново.

В книгата си Мутафчиев описва самата гробница на Бастет – полубогиня на светлината в мрака, построена по космически план и огледаленобраз на съзвездието Цефей.

б1

Според преданието Бастет всъщност била местна тракийска принцеса, полубогиня-получовек, озовала се в Древен Египет. Там жреците й събирали котки за жертвоприношения. По нейна последна воля била погребана в родните й места.

Каквито и ценни находки да са били открити, всичко секва със смъртта на Людмила Живкова. Най-смелите свързват кончината й с отварането на тайните на Градище.

Иманярят, донесъл картата, също заболял и не след дълго умрял. След мисията Кръстю Мутафчиев пък попаднал зад решетките, смята се, че заради откритите край Малко Търново ценности.

Местните говорят, че след затвора той посетил още веднъж сакралното място. Виждайки обаче пораженията от взривовете, примирено споделил, че знаците са безвъзвратно загубени и пътят към гробницата е завинаги отразян.

Години след тези събития енергийното място в Странджа, съпоставено по сила единствено с Кръстова гора, продължава да привлича като магнит.

„Откритията на близката местност Мишкова нива, която е само на 2 часа път пеша от Градище, са от национално значение. Тракийският култов комплекс със светилище от V-III в. пр. Хр. се посещава толкова, колкото и т.нар. гробница на богинята Бастет“, казват в общината.

Строгата секретност на мисията, прозренията на Ванга и цялата мистика около Градище са определящи, счита и експертът Веска Тодорова. Затова обикновено организират свързани маршрути и за двата обекта.

„Тръгваме и с двама, и с 22-ма, колкото са заявките. Идват хора от цялата страна“, обясняват от туристическия център.

Историци: Божествата имат само храмове

Историци, археолози и хора на науката са убедени, че гробница на египетска богиня в Странджа няма.

„Божествата не се погребват. Те имат само храмове. Освен това в исторически план няма факти, които да говорят за някакви гробници, папируси и т. н. За мен това са видения на Кръстю Мутафчиев и спекулации на племенницата на Ванга“, казва шефката на историческия музей в Малко Търново Ивелина Иванова. Тя е скептична дори за участието на Людмила Живкова в проекта.

„В региона няма по-стари паметници и сведения за живот от ранножелязната епоха – XII-VII в. пр. Хр., но явно хората си падат по мистичното“, допълва бургаската археоложка Красимира Костова.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Visited 1 610 times, 1 visit(s) today

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *