Извадиха от морето 100 тона сребърни монети

doscityofcairo1

Екип от британски ловци на потънали на океанското дъно съкровища направиха удара на живота си. След няколкогодишни усилия те успяха да извадят на повърхността 100 тона сребърни монети на стойност 34 милиона лири стерлинги.

Зашеметяващото съкровище се намирало в кораба Ес Ес Сити Карго, потопен от германска подводница през ноември 1942 година, докато пътувал от Бомбай за Лондон. Плавателният съд съвместявал две дейности – превоз на пътници и на товари. При потъването му на борда имало 150 човека, като 104 от тях загубили живота си.

Местоположението на кораба е известно от десетилетия, но дълбочината, на която се намирал, била истинското предизвикателство. След потапянето му корабът паднал в морска котловина, дълбока повече от пет километра. Сребърните монети на борда му били собственост на британската корона. Тяхната стойност е близо 34 млн. лири или 50 млн. долар според Телеграф.

С предизвикателството да извадят кораба на повърхността или поне съдържанието му се заемат от компанията Дийп Оушън Сърч. След първите проучвания на морското дъно обаче се оказва, че корабът не е на мястото, на което се е смятало, че е от десетилетия. След близо 2-годишно търсене той е открит затрупан от метри кал и разцепен на две.

Успяхме да видим много вещи и предмети, някои от които сигурно са ценни, около останките на кораба. Дори видяхме части от второто торпедо, врязало се в кораба. Единственото, което извадихме на повърхността обаче бяха сандъците със сребърни монети, защото в договора ни с Министерството на транспорта на Обединеното кралство беше заложено само това, разказва Оливър Пен, част от екипа на Дийп Оушън Сърч, работил по мащабния проект.

Съкровище

Работата по изваждане на съкровището е започнала през август 2011 и е завършила през ноември 2013 година.

Монетите са били възстановени на короната след съответното заплащане на компанията по силата на договор с Министерството на транспорта на Обединеното кралство.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Visited 288 times, 1 visit(s) today

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *