Изменението на климата измества оста на Земята

[ad_1]

Промяната в климата вероятно е причината за скорошно изместване на оста на въртене на Земята, предполага ново проучване.

Топящите се ледници по света – резултат от повишаване на атмосферните температури от изгарянето на изкопаеми горива – преразпределят достатъчно вода, за да накарат местоположението на Северния и Южния полюс да се движат на изток от средата на 90-те години.

Местоположенията на полюсите не са фиксирани и непроменливи. Начинът, по който водата се движи около повърхността на планетата, е един фактор, който кара двата полюса да се преместват, се казва в изследването.

Всяка година, докато Земното кълбо се затопля, стотици милиарди тонове лед се топят в океаните на Земята.

„По-бързото топене на леда при глобалното затопляне е най-вероятната причина за промяната на посоката на полярния дрейф през 90-те години“, казва в декларация съавторът на изследването, Шаншан Денг от Института за географски науки и изследвания на природните ресурси към Китайската академия на науките.

В допълнение към топенето на ледниците, изпомпването на подпочвените води е допринесло за изместването на оста на Земята, се казва в изследването.

В миналото само природните фактори като океанските течения и конвекцията на гореща скала дълбоко в планетата са допринесли за отклонението на полюсите, пише Guardian.

Ученият по климата Винсент Хъмфри от университета в Цюрих, Швейцария, който не е участвал в новите изследвания, казва, че Земята се върти около оста си като връх. Ако теглото на върха се измести, въртящият се връх ще се наведе и ще се клати, когато неговата ос на въртене се промени. Същото се случва и със Земята, когато теглото се измества от една област в друга.

Хъмфри каза пред Guardian, че това „ви казва колко силна е тази масова промяна – тя е толкова голяма, че може да промени оста на Земята“.

Но движението на оста на Земята не е достатъчно голямо, за да повлияе на ежедневието, казва той: Може да промени продължителността на деня, но само с милисекунди.

Изследването е публикувано в списание Geophysical Research Letters, издание на Американския геофизичен съюз.[ad_2]

Source link

Visited 10 times, 1 visit(s) today