Рожденият ден на „електронния боклук“ – спамът


На днешната дата през 1978 година се ражда ново “заболяване”, което тогава все още не е приело размерите на епидемия и не получава сериозен “обществен отзвук”. 3 май е прието да се смята за рождения ден на спама – бичът за милионите потребители на електронна поща по света днес. На този ден, през 1978 година е изпратено първото официално регистрирано нежелано рекламно съобщение. Но макар и спамът – наглата и безпардонна реклама, разпращана до абонатите без да е поискана и без тяхно разрешение, да се е появил преди почти 40 години, едва през 90-те години на миналия век, във времето на бурно развитие на интернет, човечеството осъзнава мащабите на това “стихийно бедствие”.

Наименованието спам за “електронния боклук” е предложено през 1993 година от системния администратор на Usenet Джоел Фер. А първото спам съобщение е разпратено на 3 май 1978 година от компанията DEC, която вече не съществува, но в онези години се опитва да продава електроника. Рекламното съобщение е изпратено до 400 потребители на мрежата Arpanet, която е предшественика на съвременния интернет. В рекламата се възхваляват новите мини-компютри на DEC.

Arpanet е създадена през 1968 година по поръчка на министерството на отбраната на САЩ. Основната задача на мрежата е предаване на масиви от данни в случай на ядрен конфликт. Към него първоначално са включени само няколко от водещите университети в щата Калифорния, но скоро мрежата се разраства. Окончателно Arpanet спира да функционира през 1990 година, когато вече е прекалено остаряла в технологично отношения.

А названието “СПАМ” (SPiced hAM) идва от марка месни консерви от мляно и осолено свинско месо (в нашия вариант еквивалентът е прочутите по време на социализма консерви “Русенско варено”). След края на Втората световна война, в периода, когато в Британия действа купонната система, консервите “SPAM” са един от малкото месни продукти, които се продават свободно, без купони.

Малко по-късно, през 1970 година британските комици от шоуто “Монти пайтън” създават един от най-известните си скечове – за заведение за бързо хранене, в което се предлагат множество ястия, но всички приготвени от консерва “СПАМ”. В скеча собственикът на закусвалнята се опитва по всякакъв начин да предложи на клиентите си “спама” и той се превръща в образец за натрапчива до втръсване реклама.

Днес спамът, според мнението на всички експерти, се е превърнал в цяла сенчеста индустрия. Ежедневно в света се разпространяват над сто милиарда електронни съобщения и огромната част от тях са нежелани реклами и вируси. Според статистиката до 85% от всички електронни съобщения, изпращани през интернет, всъщност са спам и ненужна информация. По-голямата част от тези спам-писма се изпращат от хакери, които предварително са “зомбирали” компютрите на милиони потребители на интернет (без собствениците да подозират, разбира се), заразявайки ги с вируси.

Спамът е неизменна част от осъществяването на всякакъв вид престъпни, мошенически или друг вид злонамерени действия, като не малка част от тях са насочени към кражби на пари от банкови сметки.Source link

(Visited 3 times, 1 visits today)