Имал ли е Исус Христос жена?

[ad_1]

исус

Aвтентичността на фрагмент, в който пише за съпругата на Исус Христос, бе потвърдена от учени от „Харвард“ съобщи Си Ен Ен.

Древният папирос, в който се казва „И Исус им каза: Моята съпруга…“, е датиран от VIII век след Христа, става ясно след изследванията. Той е с размерите на визитка и съдържа едва 33 думи, написани на коптски език. Коптският език е разновидност на египетското писмо.

Когато фрамнетът беше открит през 2012 г., Ватиканът го заклейми като съвременен фалшификат. Сега обаче неговата автентичност се потвърждава.

Ето какво са разчели учените: „И Исус им каза: Моята съпруга…“ и „тя може да бъде мой ученик“.

Макар това да не доказва, че Христос със сигурност е бил женен, то вече такава вероятност може да се допусне.

Карън Кинг, историк от „Харвард“, част от екипа, открил фрагмента, е на мнение, че той може да доведе до промяна за разбирането на семейния живот в християнската религия. Ролята на жените в църквата също би могла да се преразгледа.

Някои експерти твърдят, че е възможно Исус да е използвал метафора, когато е говорил за съпруга. Според Кинг, единственото, което фрагментът доказва със сигурност, е че жените могат да бъдат пълноправни ученици на Исус.

Не всички обаче са съгласни. Лео Депуи, професор по египтология в университета „Браун“, твърди, че няма начин фрагментът да е достоверен източник на информация. Депуи твърди, че в него са допуснати грешки на коптски език, характерни за Евангелието на Тома. Според него, няма как грешките да съвпадат случайно.

Все още нищо не се знае за произхода на фрагмента, наречен „Евангелието на съпругата Исус“. Кинг казва, че той й е даден от анонимен донор.

Вижте още: 

инфо: http://interest.actualno.com/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Mожете да ни подкрепите като купите продукт от нашия магазин ТУК.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

[ad_2]

Source link

Visited 11 times, 1 visit(s) today