Земетресението от 1906 година, което срива Сан Франциско

[ad_1]

Едно от най-ранните споменавания за град Сан Франциско е от края на XVIII век. По това време испански заселници основават на мястото на днешния мегаполис първото поселение. В началото това е типичен за онзи период “град” – десетина малки къщи, построени край главната улица на града, която води до църквата, посветена на свети Франциск от Асизи. В чест на светеца и самото населено място приема името Сан Франциско.

В архитектурно отношение градът е смесица от стари и нови сгради. Много от зданията са издигнати без да се отчита опасността от природни бедствия. А градът се намира близо до разлома Сан Андреас – нещо като гигантски “белег” на земната кора, преминаващ през различни природни области и обекти. От времето на основаването си Сан Франциско преживява не малко земетресения. Някои от тях даже сриват част от сградите. Но сериозни последици за жителите му няма и никой не очаква онова, което се случва в началото на ХХ век…

Рано сутринта на 18 април 1906 година няма никакви признаци за предстоящото бедствие. Времето е чудесно, духа топъл вятър. Предната вечер парковете и кафенетата по улиците на града са пълни с хора, радващи се на топлата пролет.

В 5:11 часа местно време обаче се случва страшното – първият земен трус, който събужда много от жителите на града. Веднага следва вторият удар – най-силният и разрушителен. След това има още десетки, но са по-слаби.

По улиците започва да се носи страшният шум от скърцането на срутващи се сгради. От земетресението, продължило само 40 секунди, започват да се клатят многоетажните здания, улиците заприличват на развълнувано море.

Пресметнато е, че земетресението е със сила 8,3 по скалата на Рихтер. Огромен облак от прах се издига над града и затъмнява Слънцето. Целият Сан Франциско потъва в прашен мрак, който се раздира периодично от избухващите на някои места пожари. За броени секунди красивият и спокоен град е превърнат в горящи развалини.

Минава време и градът се възстановява. Новият Сан Франциско е ярък, колоритен и носи духа на обичаите и културите на хората от всевъзможни народи, които го наричат свой дом.

———–
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

[ad_2]

Source link

Visited 13 times, 1 visit(s) today