Човекът – пътешественик Тур Хейердал

[ad_1]

Преди него за средностатистическият европеец Кон Тики в най-добрия случай е екзотично име на още по-екзотичен американски бог. След него, почти всички свързват Кон Тики с името му.

А той се казва Тур Хейердал и на 18 април 2002 година напуска земната прах, за да заживее в другия свят, на митовете и легендите.
Норевежецът по рождение става прочут в средата на ХХ век, когато тласкан от амбицията и любопитството си извършва немислимото – прекосява над 8 000 км през Тихоокеанската шир със сала “Кон Тики”.

Още от детските си години Тур Хейердал се увлича от естествознанието и зоологията. Докато следва в университета е увлечен по идеята, че индианците инка са имали контакти с полинезейското местно население. След като се запознава с множество източници от времето на конкистадорите, Тур Хейердал, заедно с още петима запалени по пътешествията авантюристи, построяват сал. Конструирането му е по летописите и запазените рисунки. Салът “Кон Тики” е направен от балсово дърво. Целта на експедицията е да се докаже възможността жителите на Южна Америка да са заселили полинизийските острови още в предколумбово време.

През 1947 година, след 101 дни плаване, смелчаците изминават разстоянието от Перу до кораловите острови на Френска Полинезия. Експедицията завършва с феноменален успех. Името на Хейердал става известно по целия свят и до края на живота му норвежкият писател и антрополог е признат за мастит експерт.

Целият му живот е едно голямо пътешествие. Последното от тях е през 2001 година, когато води археологическа експедиция в Русия, опитваща се да докаже, че прадедите на норвежците водят началото си от земите край Азовско море. Завръщайки се у дома Тур Хейердал научава лошата новина – болен е от мозъчен тумор. Отказва се от борба с болестта и се оттегля в дома си в село Кола Микари в Италия. Там на 18 април 2002 година почива в съня си.

––––
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

[ad_2]

Source link

Visited 4 times, 1 visit(s) today