Храмът на Хатор – астрономия, митология и … електричество

 

Защо Храмът на Хатор, част от Храмовия комплекс Дендера, Египет, е единствената по рода си запазена сграда от световната древност?

Хатор e основна богиня в древноегипетския пантеон, която олицетворява принципите на радостта, женската любов и майчинството, а култовият й център в Дендера e един от най-добре запазените храмови комплекси в цял Египет. Храмът на Хатор е най-голямата и впечатляваща сграда в този религиозен комплекс и е визуално зашеметяваща с големия си вход, детайлни резби, йероглифи и украсени тавани.

Храмът на Хатор, Храмов комплекс Дендера ( Координати: 26°8′30″N 32°40′13″E )

Как е възможно само в една сграда да има толкова много уникални находки, които разпалват въображението и провокират безброй анализи, публикации и книги?

ТАВАНЪТ С ДРЕВНИ ИЗОБРАЖЕНИЯ – таванът на храма е бил внимателно почистен без да се нараняват използваните бои и сега могат да се видят едни от най – прекрасните и напълно запазени цветни древни изображения в света.

ЕЛЕКТРИЧЕСКАТА КРУШКА ОТ ДЕНДЕРА – изключителният релеф с две коренно – различни обяснения. За египтолозите, това е митологично изобразяване на колона на джед и цвете на лотос, и змия в момент на размножаване вътре, представящо аспекти от египетската митология. За алтернативните изследователи това е изображение на древноегипетска електрическа крушка. Дали древните египтяни са познавали електричеството или това е чисто митологично съвпадение?

ЗОДИАКЪТ ОТ ДЕНДЕРА – през 1820 г. е премахнат от тавана на храма от френски колонизатори и е заменен с фалшив. Съществува спор дали те са получили разрешение от владетеля на Египет, Мохамед Али паша или просто са го откраднали. Истинският реставриран зодиак сега е в Лувъра, Париж, Франция. Това скулптурно представяне на зодиака в кръгова форма е уникално в древноегипетското изкуство – по-характерни са правоъгълните зодиаци, като такива също украсяват помещения в същия храм. Алтернативни изследователи смятат, че зодиакът изобразява небесни конфигурации отпреди поне 10 000 години.

Оригиналът в Лувъра

„ТРОЙНАТА“ НУТ – изключително рядко изображение на древноегипетската богиня на Небето Нут.

КОЛОНИТЕ В ХИПОСТИЛНАТА ЗАЛА – голямата хипостилна зала се поддържа от 24 колони, като предният ред, свързан с шест междуколонни стени, служи като фасада.

ПОДЗЕМНИТЕ КРИПТИ – в подземията на храма има 12 помещения, използвани за съхранение на съдове и божествена иконография. Дори в една тясна камера има изображения по стените на предметите, които са се съхранявали в нея.

СЪВЪРШЕНО – КРЪГЛИЯТ РЕЛЕФ – според египтолозите – воденичен камък, изобразяващ владетеля Тутмос III пред Амон – Ра, който е седнал на трон.

РЕЛЕФЪТ НА БОГ БЕС – прекрасно произведение, изобразяващо бог Бес – покровител на домашното огнище и божество на щастието и късмета, приеман за главен защитник на бедните, възрастните и децата. Обикновено е изобразяван като уродливо джудже с брада, дълъг език, иронична усмивка, и къси дебели крака.

НЕБЕТО НАД ДЕНДЕРА – НУТ

Credit: Wikipedia

Source link

Visited 116 times, 1 visit(s) today