Хилядолетно римско съкровище откриха в центъра на София

goldtreasure4

Съкровище на около 2000 години беше намерено при разкопки в София. Имането е било заровено в гърне, като при отварянето му от него са изведени 2976 сребърни денари.

Сребърното богатство е било открито на оживено място в столицата – на площад Света Неделя, само на няколко метра от ЦУМ, Президентството и Министерски съвет.

Върху гърнето е изписано и името на неговия притежател – Селвий Калист, за когото историците предполагат, че е бил римски гражданин, но от гръцки произход.

След първоначалния оглед на сребърните монети археолозите ги датират към I-II век след Христа. Най-ранните от тях носят лика на император Веспасиан, който е управлявал Римската империя в период 69-79 година след Христа, а най-късно сечените монети се отнасят към времето на управление на император Комод – 177-192 година след Христа.

Монети

Находката вече беше разгледана от столичния кмет Йорданка Фандъкова и заместник-министърa на образованието и културата Тодор Чобанов.

Разкопките на площад Света Неделя са започнали в началото на това лято. Археологическата експедиция е финансирана по столична програма Култура, тъй като на това място се предполага, че се намира дворец на император Константин Велики.

На същото място преди няколко години археолозите откриха уникална римска мозайка. Тя се простираше на 30 квадратни метра и беше датирана към IV век след Христа.

Въпреки древната ѝ възраст откритата мозайка бе почти изцяло запазена. По-голямата част от фрагментите ѝ бяха съхранени, а на едно място върху нея бе изрисуван лавров венец.

Мозайката е била само част от имота на знатен граждани, като се предполагаше, че към античния обект е имало още баня, двор и пекарна.

Някои от откритията на площад Света Неделя ще бъдат представени в уникален по рода си подземен музей, чиято обща площ ще достига 16 000 квадратни метра, така че пътуващите със столичното метро да могат да разглеждат артефактите.

 

Visited 470 times, 1 visit(s) today

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *