Ген на младостта може да удължи живота на човека с 60 %

image (4)

Швейцарски учени са изпитали на плодовата мушица ген, който, след като  бил въведен в организма й, увеличил   живота на насекомото с 60 %.

Мухата била снабдена с тъкани е  допълнителни копия на  уникалния ген ahuizotl. Този „еликсир на младостта“ активизирал у  насекомото унищожаването  на повредените и болни клетки, а продължителността на живота му в същото време рязко се увеличила –  с 60 %.

Ръководителят на този експеримент д-р Едуардо Морено, специалист по клетъчна биология (Университет  Берн), каза, че запазването в тъканите на здрави клетки и унищожаването на болните, независимо от здравословното състояние – е стратегия, която може да се следва, и когато се работи с бозайници.

Хората също имат този ген ahuizotl. Ако ефектът му върху човешкия организъм бъде същият,  като у плодовата мушица, въвеждането на допълнителни генни копия може значително да удължи живота на хората, да речем, до 120-140 години. И ако днес такива хора се  регистрират в Книгата на рекордите Гинес, в случай на създаване на еликсир на младостта на базата на гена ahuizotl, такава възраст ще се превърне в норма, а   „шампионите“ ще могат спокойно да живеят до двеста и повече години.

Името на гена на младостта е дадено в чест на митичен  ацтекски персонаж. Това кучеподобно същество, което живее във водата, защитава езерните жителите от хората, които  потапяло дълбоко във водите.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Visited 151 times, 1 visit(s) today

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *