Космологът Фъргюс Симпсън: „Разумните извънземни са огромни“

image (3)

Интелигентните извънземни, ако те съществуват, тежат повече от 300 килограма. Това показва  ново проучване, основаващо се на математически модел на вероятностите.

Космологът Фъргюс Симпсън  от Университета на Барселона е направил своя извод, изхождайки от предположението за това , че живите организми на други планети се подчиняват на същите закони за запазване на енергията, които действат и на Земята.

Смята се, че подобни на Земята планети имат най-добрите условия за намиране на живот извън нашата Слънчева система. По-големите живи същества изискват повече ресурси и консумират повече енергия и следователно са по-рядко срещани. Ето защо на Земята живее повече мравки отколкото китове или слонове.

Това, от своя страна, е позволило на учените да предположат, че вероятността да се срещне  във  Вселената по-мъничко живо същество е по-голяма, отколкото шанса да се срещне  голям организъм. Според него, Земята може да бъде пример за една от планетите, населени с разумни същества с малки размери.

За определяне на минималния размер на интелигентна форма на живот, Симпсън използва математически модел. Вземайки под внимание разнообразието на формите на Земята, той е определил  най-вероятният размер на организмите на други планети.

Други изследователи са съгласни с изчисленията на колегата си за средно големите размери, но отбелязват, че е важно да се вземат под внимание и други фактори –  като гравитационната сила на планетата, способни да повлияят на  размера и теглото на търсените извънземни.

Изследователят  Duncan Forgan от Школата по  физика и астрономия в Университета на Сейнт Андрюс заяви пред изданието Newsweek, че планетите  със силно гравитационно притегляне  могат да станат дом на по-малки същества, докато слабата гравитация на малка планета е подходяща за по-големи същества.

Сет Шостак от Института SETI, който търси разумен извънземен живот каза, че по-големите същества живеят по-дълго. Според него високата продължителност на живота също така е необходима за да се разработи технология за  установяване на  контакт с външния свят.

В същото време Шостак посочва недостатъците на изследването – като модел е използвана само нашата планета, а  големите същества не винаги са разумни. Той казва, че хората за да станат  разумни им е помогнало  специалното устройство на крайниците  и вертикалния торс, а не теглото.

Действително, в търсенето на разумни  форми на живот на други планети Земята не може да се счита за ясен пример. Всяка променлива, която се отразява на числеността или раждаемостта на населението е податлива на отклонение в подбора, отбелязват учените.

Данните на спътника на НАСА Кеплер показват, че милиардите звезди в Млечния път имат от  1 до 3 планети в обитаемата зона. Телескопът е  открили около 1000 планети около звезди в нашата галактика и около 3000 потенциални кандидати за тази роля.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Visited 383 times, 1 visit(s) today