Фаберже – бижутерът, който влиза в историята

[ad_1]

Преди 174 години в Русия се ражда създателят на знаменитите златни яйца, инкрустирани със скъпоценни камъни.

Яйцата Фаберже и до днес носят в себе си отпечатъка на тайнствеността и възхищението. Историята им е свързана тясно със съдбата на руската царска династия Романови, която изстрелва Карл Фаберже до небосклона на големите руски творци.

Петер Карл Фаберже се ражда на 30 май 1846 година в Санкт Петербург в семейството на емигрирали в Русия френски бижутери.
Когато е на 14 години семейството се мести да живее в Германия, от където Фаберже предприема множество пътувания из цяла Европа. Младежът решава да тръгне по стъпките на предците си и да се запознае отблизо с големите постижения в бижутерийното изкуство на Франция, Германия и Англия.

През 1872 година Фаберже се връща в Русия. Там се жени за Августа Юлия Якобс и поема управлението на бижутерийната фирма, която нейният баща основава през 1842 година. Към онзи момент основното, с което се занимава фирмата, е реставрация на експонати от колекцията на Ермитажа.

Повратна за кариерата на Фаберже става 1882 година. Тогава той получава званието “бижутер на Негово Императорско Величество и бижутер на Имперския Ермитаж”. Това го подтиква да разшири дейността си и започва да произвежда не само бижута, но и оригинално изработени предмети.

Първата поръчка на Фаберже от Руският император Александър III е изработването на бутонери за ръкавели. С течение на времето Фаберже става любим бижутер на Романови и през 1885 година изработва първото пасхално златно яйце, което императорът поръчва за 20-тата годишнина от годежа му с Мария Фьодоровна. Идеята за изработването на това бижу идва от детството на царицата – тя винаги се възхищавала от подобно яйце, принадлежало на леля й – Вилхелмина Мария Датска.

Фаберже създава емайлирано в бяло отвън яйце, а отвътре – в матирано злато. В яйцето се помествала фигурка на кокошка, вътре в която пък се намирал рубин с формата на яйце (рубинът е изгубен по-късно). Императрицата е толкова възхитена от подаръка, че решава да поръчва по едно подобно творение всяка година. С изключение на времето на Руско – Японската война (1904-1905г.) традицията се запазва чак до Октомврийската революция. Новият режим конфискува имуществото на компанията на Фаберже и го принуждава да търси убежище в Швейцария. Създателят на бижутерийната империя почива в Лозана на 24 септември 1920 година на 74-годишна възраст. По-късно тленните му останки са пренесени и погребани редом до тези на съпругата му в Кан.

През периода от 1884 до 1917 година са изработени 50 яйца Фаберже. Не всички от тях са по поръчка само на царската фамилия. Сред клиентите на Фаберже са херцогинята на Марлборо, както и фамилията Ротшилд.

През 2007 година, без знанието на правнучката на Фаберже – Татяна – марката е откупена. Днес новите изделия с тази марка са дело на френския бижутер Фредерик Заави.––––
За още новини
харесайте страницата ни във Facebook>>>

[ad_2]

Source link

Visited 9 times, 1 visit(s) today