Неизвестен факт за стандартното изображение на Windows XP

Един от най-известните фонове за работния плот е стандартното изображение на Windows XP, в което е показан разпускащ пейзаж със зелени хълмове и доста по-синьо от обикновеното синьо небе.
Публикувано изображение
Този тапет е едно от най-разглежданите изображения на всички времена и е много точно наречен “блаженство” (bliss). Ако в Google потърсите изображения с думата “bliss”, то още първият резултат е стандартният тапет на Windows XP.
Изображението е толкова отчетливо и чисто, че поражда съмнения за действителност и автентичност. Всъщност, това е съвсем реална фотография, без компютърна обработка и ретуширане.
Снимката е направена от известния американски фотограф Чарлз О’Риър. Въпреки ирландският си произход, фотографът е заснел “bliss” не в Ирландия, а в Калифорния през 1996 година – години преди да излезе Windows XP и много преди този район да се превърне в лозов масив. Фотографията на същото място, само че след 10 години показва доста унил пейзаж.
Публикувано изображение
Договорът на О’Риър включва клауза за неразпространение на конкретни цифри за дохода от най-гледаната фотография на всички времена, но според Napa Valley Register, сумата е изключителна и отстъпва единствено на сумата, получена за фотографията на бившия президент на САЩ Бил Клинтън в обятията на Моника Люински.
Самият О’Риър твърди, че фотографията е направена с фотоапарат от средна класа (1996 г.) и не е подлагана на цифрова обработка. 

Visited 428 times, 1 visit(s) today