Бездомен вампир плаши жителите на сръбски град

Хората в град Байина Башта и околностите живеят в страх от . … вампир. Всички  купуват чесън. Кметството на този град в Западна Сърбия насърчава жителите да поставят чесън на вратите и прозорците на къщите си, а по стените да слагат кръстове. Става дума за  Сава Саванович, един от най-известните вампири в  сръбските легенди.

“Хората се страхуват. Защото легендата за този вампир всички знаят отлично, “- казва кметът Златан Йованович пред местните медии. Според него, хората се страхуват, че Сава Саванович скита наоколо и търси нов дом и нови жертви.

Вярвало се е, че вампирът живее в мелницата на реката в близост до село Зарожье. Едно време    жертва ставал  всеки, който се осмелявал да иде там за да  си мели брашно.

Но сега стените на необитаемата къща обикновените  простосмъртните по неизвестни причини разрушили,  и вампирът се оказал “бездомен”. И докато не намери нов дом …

Хората в западната част на Сърбия припомнят, че съществуването на вампири в тази област е официално документирано. Зверствата, извършени от тях,  черно на бяло са описали педантичните австро-унгарски служители.

Благодарение на техните записки, например, е известно, че в други части на Сърбия, на северо-изток, в началото на XVIII век е върлувал вампирът Петър Благоевич. Службите в тази връзка са  разследвали серия от мистериозни смъртни случаи.

Вампири в свое постановление споменава сръбският крал Стефан Урош IV Душан (1331 – 1345). Указът забранява на свещениците да участват в ексхумацията и изгарянето на телата на хората, които са заподозрени във вампиризъм.

Следва логичният извод: родното място на вампирите  на европейския континент не е в Трансилвания, Румъния, с нейния литературен “Дракула”, както вярват мнозина, а именно в  Сърбия и Хърватия.

Както ужасените граждани съветват сръбски експерти,  в борбата срещу вампирите са много ефективни глог или цветове от шипка. Помагат  и обикновените заклинания, които често съдържат различни псувни.

При среща с вампир  трябва да се проклина дясното му коляно, по възможност да се изпрати към планината или във водата, и да му се пожелае да  срещне по пътя си глог.

Също така върху вампирите действат осветени предмети и светена вода. Битката с вампир може да се счита за завършена само когато вампирът е напълно унищожен.

Знаят как да се справят с вампирите и децата. Хората вярват, че вампирът може да се прибера вкъщи и да живее с жена си, да и помага и дори да я направи като самия него.

Да убият вампир, могат хората, родени в събота.

С всички необходими средства трябва  да се намери гроба  на вампира и да се пробие с кол от глог.

 tyden.cz

Visited 491 times, 1 visit(s) today