Джордж Вашингтон – Бащата на нацията

[ad_1]

Джордж Вашингтон – първият президент на Съединените Американски Щати, е необикновен човек и затова с право е наричан Баща на нацията.

Ражда се на 22 февруари 1732 година в Бриджс Крийк, щата Вирджиния, в семейството на богат земевладелец. Получава много добро за времето си домашно образование. Любимото му занимание е да чете. Участва активно във военните действия срещу французи и индианци. След края на службата в армията се оттегля, жени се и се заема с имението си във Маунт Върнън, което получава като наследство. Става един от най-богатите хора във Вирджиния.

По време на войната за независимост на американските колонии е избран за главнокомандващ Континенталната армия и я ръководи до окончателната победа над англичаните, белязана от битката при Йорктаун през 1781 година. След това се връща отново в имението си.

През 1789 година Джордж Вашингтон единодушно е избран за първи президент на САЩ, а през 1792 година е преизбран за втори мандат. Отказва да се кандидатира за трети мандат. Докато заема най-високия пост в държавата съдейства за създаване и укрепване на институциите в САЩ. По негово настояване започва изграждането на нова столица на страната, която по-късно е кръстена на негово име – град Вашингтон.

Джордж Вашингтон почива на 14 декември 1799 година в имението си Маунт Върнън, Вирджиния и е погребан там. Благодарните американци всяка година на рождения му ден почитат паметта на Бащата на нацията, първият президент на САЩ.

———–
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

[ad_2]

Source link

Visited 17 times, 1 visit(s) today