Древен Шумерски печат изобразява нашето слънце и 12 мистериозни планети

Налице е един древен шумерски цилиндричен печат, за който се смята, че е на около 4500 години и на него са изобразени една звезда в центъра и още 12 други небесни тела. Някои учени смятат, че това е Слънцето и дванадесет планети в Слънчевата система, като за една от тях се предполага, че е Нибиру, неуловима планета, спотайвана някъде по външните краища на Слънчевата ни система. Планетата Нибуру е измислена от древните шумери според техните митологии за произхода на митичните анунаки.

Шумер

Един от най-спорните и дискусионни артефакти, които някога са били открити и обсъдени сред учените е наречен VA / 243 и изглежда, че изобразява до 12 планети в нашата Слънчева система със Слънцето в центъра му.

Печатът, който датира според учените от третото хилядолетие преди Христа се намира в Държавния музей в Берлин и се каталогизира като VA / 243. Според множество изследователи, този древен акадски цилиндричен печат е един от най-древните подобни предмети, които някога са открити и се явява един от най-загадъчните артефакти.

Коя е причината за тази загадъчност? Изобразяването на цялото семейство планети от нашата Слънчева система и планетата измамник идентифицирана от автори като Захариа Сътчин като планетата X, или Нибиру, според шумерските митологии родната планета на анунаките. Въпреки че това е измислица, все пак изобразяването на звезда с 12 други небесни тела около нея представлява интерес за сериозните учени, кои ще са те и дали става въпрос за нашата Слънчева система.

Да вземем за пример библейският доклад писан от Мойсей в книгата Битие за Йосиф, на който Бог му дава съновидение, че Слънцето, Луната и 12 звезди му се покланят. Наистина интересен сън, който е бил пророчески и се сбъдва след години. Това може наистина да буди интереса на учените, но едва ли някой се е сетил за съня на патриарха Йосиф и съдбата му как се издига от роб хвърлен без вина в затвора и който Бог го издига за неговата вярност до поста пръв министър и става избавител на века.

Планетите в нашата Слънчева система са 9, включително и Земята, а на този древен шумерски цилиндричен печат са изобразени 12 сферични фигури около една звезда и учените правят аналог с планетите от Слънчевата система. Три от изобразените са в повече и те приемат, че може да са някакви неизвестни за нашето време планети, но не изключват и възможността и за 12-те да са звезди.

Захариа Сътчин обсъжда изобразеното на този древен шумерски цилиндричен печат с много подробности в книгата си „12-та планета”. Според него фигурите на цилиндъра несъмнено изобразяват нашата Слънчева система с множество небесни тела и относителният им размер.

Има девет планети, които познаваме до днес, ако разбира се все още приемаме, че Плутон трябва да бъде една планета, а не планета джудже като нашата Луна. Той също смята, че има една планета в кря на системата ни, която е планета измамник и обикновено се посочва като митичната Нибиру, което е нещо много несериозно.

Това негово тълкуване е довело до голям брой критики и особено на учен като Майкъл С. Хайзер който твърди, че символът изобразен на цилиндъра VA / 243 не е Слънцето, но една друга звезда, а планетите идентифицирани от Сътчин не са планети, но други звезди. Наистина може и да е прав и тези изображения да са на съвсем други небесни тела, което е по-реално.

Хайзер също така твърди, че не съществува каквито и да са доказателства, които предполагат, че шумерите са имали познания за повече от пет планети в Слънчевата система.

Хайзер посочва три основни неща в твърденията си:

 

1) Надписът на печата не казва нищо за астрономията, Нибиру, или някакви планети.

2) По твърдението, че звездата в центъра е „слънце“, не е то, защото има друг символ за нашата звезда Слънцето. Ние знаем това със сигурност, защото той не съответства на последователното изобразяване (символиката) на Слънцето върху стотици други цилиндрични печати, паметници, както и артефакти от Шумерско-Месопотамското изкуство.

3) Няма нито един единствен текст, на който да съществуваха Шумерско-Месопотамски текст, който да казва, че шумерите или месопотамците са знаели за повече от пет планети. Има редица текстове на клиновидни таблетки, които се занимават с астрономия, всички те са събрани и публикувани. Тези източници са достъпни за читателите, но с различно ниво на трудност.

Сега остава не решен въпросът кое от двете твърдения е вярно – това с историята, която Сътчин предлага като обяснение и другото на учен като Майкъл С. Хайзер с това, което има да каже.

Дали тези характеристики просто не са още една случайност?

Или възможно ли е да липсва нещо в тази история?

Въпреки това, ако мистериозните обекти, изобразени върху този древен шумерски цилиндричен печат всъщност са планети, как е възможно древните шумери да са знаели за нашата пълна слънчева система в третото хилядолетие преди Христа?

Не само това, но и как те са знаело приблизителния им обем?

Това води до други въпроси, като … откъде шумерите получат това знание и от кого?

Дали те го развиват самостоятелно?

Едно то възможните решения е, че те са запазили някои от знанията от предпотопния свят по някакъв начин. След потопа, човешкият род се продължава с 8 човека само. Напълно е възможно да са предали някои от тях знанията си за науката на хората от преди потопа. Освен това датирането на този мистериозен артефакт е от времето наскоро след потопа. Някои учени отдават знанията на древните народи и уменията им на извънземни, с които са контактували, но тази теория се оспорва от други, тъй като се навлиза в една територия на мистика, за която има и други обяснения за извънземните. Това е вече в областта на религията и смисълът, който се влага е за духове, дошли наистина от други светове, за което пише в Библията.

Освен това д-р Майкъл С. Хайзер е учен експерт в областта на Библията и се вижда как разсъждава по реално, без да допуска нереалните теории за митичната планета Нибуру.

По света има може би около 1 милион други непреведени клиновидни таблетки и фрагменти от тях гният в музеите, тъй като няма достатъчно учени, които могат да четат техния клиновиден текст. Много клиновидни езици (асирийски, вавилонски, хетски, староперсийски, шумерски и т.н.) не са никак добре разбрани и много от информацията за тях е с догадки и предположения.

Според някои това, което се вижда в центъра на обекта – това не са лъчи, а звездата на цар Давид. Досега няма ясно становище за това какво изобразява този древен шумерски цилиндричен печат, но интересно е съпоставянето с 12-те звезди от съня на патриарха Йосиф, затова, че и в двата случая има 12 звезди.

 

Източник:ТУК

 

Visited 657 times, 1 visit(s) today