Доказателства за голям потоп в Китай преди почти 4000 години – Мегавселена

[ad_1]


Археолози са намерили следи за това, че по времето на династията Ся, към която според легендата е принадлежал основателят на Китай – император Хуан-ди, действително е имало голям разлив на река Хуанхъ и „голям потоп“ с височина 38 метра, „победен“ от император Юй през 1920 години преди новата ера, се казва в статия в списание Science, цитирана от Фокус.

За основател на Китай традиционно се смята легендарният „жълт император“ Ши Хуан-ди, управлявал около 2800 г. пр. н. е. Един от потомците му, Юй, се смята за първият „реален“ император, основател на династията Ся, на когото легендите за Древен Китай приписват магични сили.

Юй е главен герой в китайската версия на легендата за Големия потоп, който помел империята при управлението на Яо, един от потомците на Хуан-Ди. Според легендата, мъдростта на бъдещия император и неговите магически способности му помогнали да обуздае водните потоци, заплашващи да залеят цял Китай. Създадените от него канали и съсредоточени усилия, нужни за подготовката им, се смята за причината за появата на единен Китай и самата династия Ся.

Цинлун У от Университета на Пекин и негови колеги са открили неочаквано потвърждение за това, че легендите в действителност може би не лъжат и че потоп действително е имало, изучавайки отлаганията от онова време, запазили се в район в Западен Китай, на северната граница на Тибет, пред който тече река Хуанхъ.
[ad_2]

Source link

Visited 5 times, 1 visit(s) today