Десет от най-известните проклятия

Може би вече сте чували за някои проклятия, поразили въображението на всички хора по света. Дали се дължат на просто съвпадение или наистина са свързани с някакъв свръхестествен феномен, повлиял на хорските съдби? След смъртта на известната певица Ейми Уайнхаус, която влезе в „Клуб 27“, умирайки на 27-годишна възраст, както и редица други музиканти, много скептици започнаха да вярват в проклятията. Кои други случаи ни карат да мислим, че зад събитията стои някаква злокобна висша сила?

1. Проклятието на Мадън

проклятието на мадън

“Madden NFL” е популярна видеоигра на американски футбол, включваща имената на играчите от Националната футболна лига на САЩ и характеристиките им. Играта се обновява ежегодно. Първият герой в нея бил Джон Мадън, чието лице краси обложката на играта още 11 години, чак до 2011 г.

проклятие 1

Оттогава насам други спортисти стават рекламно лице на играта всяка година. Смята се, че всеки, появил се на обложката на „Madden NFL”, същата година ще получи сериозна травма или срив в славата си. Данте Кулпепър се сдоби с травма на коляното и пропусна следващите 5 игри за сезона, Майкъл Вик си счупи крака веднага след публикуването на образа му върху опаковките. Макнаб заяви, че не вярва в проклятия и позволи да го снимат за „Madden NFL”… И получи херния още на първия си мач за сезона. Списъкът на пострадали спортисти, „жертвали“ се да украсят обложката на играта, се обогатява всяка година.

2. Руническият камък Биеркторп

руническо проклятие

В провинция Бльокинг в Швеция има няколко изправени камъка, разположени в кръг. Някои смятат, че паметниците обозначават древни гробове. Все още обаче не се знае със сигурност с каква цел са били издигнати тези камъни. Известно е, че са поставени от различни хора, въпреки че са били позиционирани приблизително по едно и също време – през VІІ век от Новата ера.

ecca3a5c170d475805b056e9923_prev

Един от камъните е наречен Биеркторп има мистични свойства, а на него е изписано с руни древно проклятие: „Аз, господарят на руните, скрих тук могъщи руни. Да изгуби пътя си, да не намери покой и да бъде убит от вълшебство онзи, който разруши този монумент. Предричам гибел“. Според легендата, зародила се през ХV век, един мъж се опитал да махне камъка, за да освободи място за засяване на селскостопански култури. Решил да запали огън около монумента и после да го залее с вода, за да се напука канарата. Но когато запалил огъня, бил обгърнат от пламъците и изгорял жив. 

3. Клуб 27

проклятие клуб 27

Проклятието Клуб 27 засяга редица много известни музиканти, починали на възраст 27 години. „Клубът“ вече включва знаменити личности като Робърт Джонсън (умрял през 1938 г. по неустановени причини), Браян Джоунс (удавил се в басейн през 1969 г.), Джими Хендрикс (задавил се с повръщано след прием на приспивателно и вино през 1970 г.), Джанис Джоплин (умряла от свръхдоза хероин през 1970 г.), Джим Морисън (починал от спиране на сърцето през 1971 г.), Кърт Кобейн (самоубил се през 1994 г.. ,като дете Кърт казвал на сестра си, че иска да влезе в Клуб 27). И това са само най-известните музиканти в списъка, в Клуб 27 има още десетки други.

перверзна

4. Джеймс Дийн и „Малкото копеле“


проклето копеле

Джеймс Дийн е известен американски актьор от 1950-те години. Най-известният му филм е „Бунтовник без кауза“. Джеймс наричал автомобила си Porche 550 Spider “Малкото копеле“ и загинал, карайки колата си малко след закупуването й. Актьорът Алек Гинес казвал на Дийн, че „Порше“-то му изглежда зловещо и му предрекъл смърт седмица след закупуване на возилото. В крайна сметка Джеймс наистина загинал точно 7 дни след покупката. Нещо повече – след катастрофата резервните части на автомобила били продадени и донесли нещастие на новите си собственици. Гумите на „Малкото копеле“, монтирани на нова кола, се спукали практически едновременно скоро след покупката им, а автомобилът излязъл от пътя. Трой Макхенри и Уилям Ешрид катастрофирали по време на автомобилно състезание, ползвайки части от зловещото „Порше“. Има и други нещастни случаи…

5. Проклятието на Супермен 

проклет супермен

Говори се, че създателите на персонажа „Супермен“ Джери Сигъл и Джо Шустър го проклели, тъй като били излъгани от компания Dc Comics и не получили нито стотинка за труда си. Актьорът, изиграл Супермен в едноименния сериал Джордж Рийвс в крайна сметка се самоубил.

0d14a4946d2f586b5bd1edc2c1b_prev

Друг актьор – Кристофър Рийвс, изиграл ролята в по-късни филми за Супермен, паднал от кон при езда, в резултат на което останал прикован към инвалидната количка цели 9 години. През 2004 г. умрял от спиране на сърцето.

6. Проклятието на Диаманта Хоуп

проклятието на диаманта

Диамантът Хоуп е може би най-известният диамант в света. Бил е откраднат от челото на статуя-идол през ХVІІ век. Свещенослужителите на храма наложили проклятие върху камъка, което вече няколко века не губи силата си. Веднага след кражбата диамантът бил продаден на френски търговец, който скоро бил разкъсан от побеснели кучета в Константинопол. Преди смъртта си търговецът успял да подари камъка на френския крал Людовик ХІV, който изобщо не подозирал каква злокобна сила има скъпоценният предмет. Принцеса Де Ламбал носила диаманта постоянно и била убита по време на Великата френска революция. Трагична била съдбата и на кралския министър на финансите, който прибрал камъка по-късно – горкият умрял в затвора. Всички бижутери, докоснали се до този диамант, приключили живота си при странни обстоятелства, включително самоубийство (като Жан Колот). Учените обаче отричат Диамантът Хоуп да носи нещастие и смятат, че тези истории са измислени за реклама на камъка с цел повишаване на цената му. Но пък кой би искал да притежава прокълнат диамант?

7. Проклятието на Текумсе

проклетият тимосе

Това проклятие има много имена, например „Президентското проклятие“ или „Проклятието на нулевата година“. Историята му е свързана с редица странни закономерности покрай смъртта на американските президенти, избирани през години, завършващи на нула – от 1840 до 1960 г..

индианско семейство

Вярва се, че проклятието датира от времето на президента Уилям Харисън. Докато бил все още само губернатор, той се опитал да подкупи коренното индианско население, за да вземе земите му. Той превзел селото на вожда Текумсе, разположено на брега на река Типекано. Братът на Текумсе, когото наричали „Пророкът“, проклел Харисън и му предсказал смърт по време на управлението му. Клетвата засегнала и всички останали президенти до седмо коляно, избрани в години, завършващи на нула. Харисън също бил избран през такава година.

8. Проклятието на плачещото момче

плачещото момче

Говори се, че портретът на неизвестно момче е станал причина за редица взривове и пожари по целия свят. Картината била намирана незасегната от пламъците на местата на злополуките. Известният изследовател доктор Джордж Малъри бил заинтригуван от тези факти и започнал да търси автора на произведението.

b5c08cd0420ce4102bb3f188457_prev

В крайна сметка го намерил – художникът бил старец, живеещ в Мадрид. Авторът споделил, че е нарисувал картината преди много години, след като намерил момче-сираче, скитащо се по улиците на града. Момчето било единственият оцелял от семейството си след пожар. Художникът добавил, че свещеник, познавал детето, предупредил за една злокобна зависимост – всички домове, в които сиракът бил допуснат, избухвали в пожар. Артистът не пожелал да вярва на тези слухове и започнал да се грижи за момчето, което се казвало Дан Бонило… до момента, в който не изгоряло собственото му студио. След този случай художникът изгонил детето и не го видял повече.

9. Проклятието на „Полтъргайст“

проклет с полтъргаист

„Полтъргайст“ е името на трилогия филми на ужасите. Първият филм излязъл през 1982 г., а насилствената природа на картината и ужасяващият сюжет породили много злокобни слухове. Едно обаче не може да се отрече – фактите. Четирима от членовете на снимачния екип умрели в периода между премиерите на първия и последния филм от поредицата. Сред загиналите е и 12-годишната актриса Хедър Орурк. Говори се, че причина за проклятието е станало използването на истински трупове за някои от сцените. 10. Проклятието на клана Кенеди

проклятието на Кенеди

Ако имате голямо семейство, вероятността един от членовете му да умре при нещастен случай не е малка. Но семейство Кенеди отбелязва ненормално дълъг списък от ненавременни смърти. Тед Кенеди е заявил, че над фамилията му тегне сериозно проклятие, след като катастрофирал с колата си и спътницата му починала на място. Както често се случва с проклятията, това също е свързано с несправедливост. Джоузеф Кенеди старши накарал дъщеря си Розмари да си направи лоботомия на 23-годишна възраст. Членовете на семейството мислели, че момичето изостава в развитието си – то страдало от чести промени в настроението, може би заради социалната си изолираност и трудния период на израстването. Бащата на Розмари решил, че операцията може да й помогне. В резултат на лоботомията обаче тя останала инвалид за цял живот (починала е на 86-годишна възраст от старост). Трябва да се отбележи, че от петте деца на Джоузеф Кенеди старши само Розмари е умряла от естествена смърт.

79b2e527e70aa03fc3cbfaf87d3_prev

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

 Благодарим Ви! 

Visited 662 times, 1 visit(s) today