Космонавтът Леонов разкри причините за гибелта на Гагарин

 

28d8b49cc2ee3fa0295f29202e232de7_big.jpg

Причина за гибелта на първия космонавт Юрий Гагарин е била опасна маневра на друг самолет, който минал толкова близо до самолета на Гагарин, че вкарал машината му във въздушен „свредел“, вследствие на което тя се разбила в земята. Това съобщи легендарният космонавт Алексей Леонов, цитиран от РИА „Новости“.

„Двадесет години се борих, за да разкажа истината за смъртта на Гагарин“, заяви Леонов. По думите му, чак сега му било разрешено да направи това, но при условие да не разкрива името на пилота, виновен за катастрофата. В момента той бил 80-годишен и вече – тежко болен.

Във фаталния ден – 27 март 1968 г., изтребител Су-15 излетял от летище „Жуковский“ край Москва и се оказал без разрешение в района на тренировъчния полет на Гагарин и инструктора Владимир Серьогин с техния МиГ-15УТИ . Нарушавайки режима на полетите, пилотът на изтребителя се спуснал на 450 м височина, след което форсирал двигателя и навлязъл в облаците на разстояние 10-15 метра от другия самолет, като буквално го преобърнал и той попаднал в дълбока спирала при скорост 750 км в час, направил оборот и половина и при излизане от „свредела“ се сблъскал със земята.

Алексей Леонов обясни, че неговите някогашни подозрения за случая се потвърждават от наскоро разсекретени документи на комисията, разследвала инцидента. Досега официалната версия беше, че Гагарин е предприел непремерени действие във въздуха, с които е предизвикал трагедията. „Искам семейството му най-сетне да узнае истината“, подчерта Леонов.

За разследване причините за катастрофата навремето е създадена Държавна комисия, отделно е действала и комисия на КГБ, която по своя линия трябва да изясни дали не става дума за заговор, терористичен акт или злоумишлени действия. Резултат от работата им е доклад от 29 тома, който и досега се съхранява под гриф „секретно“. Някои отделни детайли от него се знаят единствено от интервюта на членове на комисиите. Така например комисията на КГБ открила многобройни нарушения в работата на наземния персонал на летището.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

 Благодарим Ви! 

Visited 629 times, 1 visit(s) today