Десет места, които ще ви накарат да не вярвате на очите си

Десет места, на които най-добре да не вярвате на очите си

Казват „Око да види, ръка да пипне“. Но хората винаги са се сблъсквали със странни необясними явления, често видени от цял град или група хора. С тях били свързвани апокалиптични предзнаменования или напротив- божествено благоволение.

Да, има места по нашата планета, които предизвикват такива оптически илюзии, че най-добре да не вярвате на очите си:

Фата моргана

Антарктида

fata_morgana.jpg

Феноменът носи името на Моргана- злата магьосница, сестра на крал Артур. Това е мираж, който се появява заради температурната инверсия. Фата морганата се среща най-често на полярните шапки, особено над големи късове лед, но може да се наблюдава почти навсякъде. При него образи, които по принцип стоят зад хоризонта, се появяват в небето по изкривен начин. Пътешествениците, достигнали до крайните южни ширини, разказват за картини, които се появяват в небето и бързо се сменят. С Фата моргана се обясняват някои несъществуващи острови, планини и хребети, описани в старите карти. Виждате ли тези планини на хоризонта? Тях всъщност ги няма.

fata_morgana1.jpg

Огньовете на свети Елмо (Св.Еразъм)

Единбург, Шотландия

elma.jpg

Наричат явлението още „горящият пръст на Бога“. Цезар виждал как синьо сияние се излъчва от копията за неговите войници и го смятал за добър знак. Моряците виждали тази светлина около мачтите на корабите си и вярвали, че това е знак за божествена защита. Огньове на Свети Елмо носят името на църквата „Свети Елмо”, около купола на която явлението било наблюдавано още през Средните векове. Причината за него, колкото и рядко да е то, не е обаче никак свърхестествена: то е резултат от електричното поле между облаците и наелектризираната земя преди буря. Комбинацията от страха пред непознатото и електричеството кара свидетелите да описват странни усещания като настръхване на косите и силни тръпки по кожата, а от пръстите си виждали да излиза светлина.

elma1.jpg

Северното сияние

Алта, Норвегия

severno_sianie.jpg

В безкрайните зимни нощи над Арктика и Антрактида се разиграва истинско светлинно шоу. Аврора Бореалис или Северното сияние може да се наблюдава в ясните зимни нощи и се дължи на слънчевите частици, изхвърлени при взривовете на Слънцето, които попаднат в магнитното поле на Земята. Тогава се появяват красиви зелени светлини, които понякога преминават в бяло,розово, виолетово, синьо. Северното сияние привлича всяка година хиляди туристи в Алта, Норвегия, откъдето гледката е наистина възхитителна.

severno_sianie1.jpg

Призракът на Брокен

Гослар, Германия

broken.jpg

Векове наред пътници свидетелстват за явяване на Бога или призраци по време на пътуванията си. Те описват как пред тях се появявал огромен човек, който се появявал в небето, ярката светлина на огромния ореол ги заслепявала и те едва виждали. Колко ли биха се учудили тези пътници, ако научат, че всъщност са видели собствената си сянка? Призракът на Брокен е природно явление, което почти редовно се случва на връх Брокен- най-високия в планината Грац, Германия, при залез слънце и мъгла, когато сянката на наблюдателя се вижда върху мъгливия фон в уголемен вид на фона на залязващото слънце. Останалото най-вероятно е плод на въображението, но кой знае?

broken1.jpg

Зеленият лъч

Франция

zelen_luch.jpg

Слънцето е породило следващата оптическа илюзия. Зеленият лъч е рядък феномен, който може да се наблюдава над степи, пустини и морета при залеза или изгрева на слънцето. Той представлява зелено сияние или лъч, което се появява за секунди и изчезва. Зеленият лъч се появява и в катедралата „Нотр Дам“ в Страсбург два пъти в годината, в дните на есенното и пролетното равноденствие. Отново оптическата илюзия е причината зелен лъч да тръгва от един от витражите и да осветява статуята на Исус Христос върху амвона на катедралата.

zelen_luch1.jpg

Светлинният стълб или просто Аура

Финландия

stolb.jpg

Северните географски ширини са богати на измамни, но красиви явления. Едно от тях са светлинните стълбове, които сякаш се издигат от Земята към Слънцето, а самото то се обрамчва в ореол (аура). Всъщност става дума за светлина, отразена от ледените кристали.

stolb1.jpg

Магнитната гора

Ладакх, Индия

magnitna_gora.jpg

Свидетели разказват как колите сами тръгват нагоре по стръмния склон, а самолетите, прелитащи над този район трябва да се издигат високо, за да не бъдат притеглени от силното мганитно поле на това място. На този хълм в Кашмир,на границата с Тибет, се наблюдава рядко явление, свързано обаче не с магнетизма, а с гравитацията. Комбинацията от стръмния склон и необичайния ландшафт, съчетани с гравитацията, са направили така, че обичайните ни ориентири изведнъж да ни изиграят лоша шега, карайки предметите да изчезват и да се появяват отново или просто да ни се струва, че нещо, което всъщност стои на място, се движи.

magnitna_gora1.jpeg

Миражите

Нуларбор, Австралия

miraj1.jpg

Виждали сте блед мираж, когато шофирате през горещите летни месеци. Асфалтът пред вас изглежда мокър, а когато приближите мястото, локвата изчезва. Миражи има във всички пустини, но Нуларбор, Австралия, е идеална за тях: тя е гигантско абсолютно равно пространство, лишено от каквато и да е растителност. Това, което виждате, е просто мираж.

miraj%281%29.jpg

Пархелион

Тимбукту, Мали

pargelii.jpg

Едно от най-ужасяващите за древните предзнаменования било появата на две или повече слънца на небето, които обещавали глад, войни и мор. В наши дни хората остават също толкова суеверни, уврени, че са видели НЛО. Всъщност става дума за рядка, но напълно безобидна оптична илюзия, при която слънцето се отразява в ледени кристали, действащи като призма за светлината. В Мали този феномен е бил наблюдаван най-често.

pargelii1.JPG

Бродещи огньове

Паасселка, Финландия

blujdaecht_ogun.jpg

Славяните вярвали, че това са таласъми, русалки или зли духове. Вярва се още, че те се появяват там, където е заровено съкровище, но който реши да копае, трябва да даде жертва. Британците ги смятали за „опашка на дявола“. Освен че тези светлинки, появяващи се над блатата, плашели хората до смърт, те имали склонност и да „преследват“ нещастните зрители. В наши дни знаем, че това е самозапалил се метан, откъдето и ефектът на „блуждаенето“: тъжна истина за една толкова вълнуваща легенда.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

 Благодарим Ви! 

Visited 1 290 times, 1 visit(s) today