Да пътуваш във времето и пространството: Докладът The Gateway на ЦРУ (част 1)

[ad_1]

pixabay.com

Възможно ли е да прескочим ограниченията на мозъка?

През 1983 г. ЦРУ създава класифициран доклад за техника, наречена Gateway Experience. Тя включва система за обучение, предназначена да фокусира изхода на мозъчните вълни, за да промени съзнанието и в крайна сметка да избегне ограниченията на времето и пространството, пише dnes.bg

ЦРУ се интересува от всякакви психични изследвания по това време, включително теорията и приложенията на дистанционното гледане – когато някой разглежда реални събития само със силата на ума си. Оттогава документите са декласифицирани и са достъпни.

Но какво е Gateway Experience?

Ето разбивка на доклада, както и съветите на ЦРУ как да избягаме от ограниченията на времето и пространството.

Историята

• 1950-те – Робърт Монро, изпълнителен директор на радиоразпръскването, започва да открива доказателства, че специфичните звукови модели имат идентифицируеми ефекти върху човешките възможности. Те включват бдителност, сънливост и разширени състояния на съзнанието.

• 1956 г. – Монро образува научноизследователска част в рамките на своята производствена корпорация за радиопрограми RAM Enterprises. Целта е да се изследва въздействието на звука върху човешкото съзнание. Той е обсебен от „Учене на сън“ или хипнопедия, която излага спящи хора на звукови записи, за да увеличи запаметяването на научената по-рано информация.

• 1958 г. – Докато експериментира със съня, Монро открива необичайно явление. Той го описва като усещания за парализа и вибрация, придружени от ярка светлина. Твърди се, че това се случва девет пъти през следващите шест седмици и завършва с изживяване извън тялото (OBE).

• 1962 г. – RAM Enterprises се мести във Вирджиния и се преименува на Monroe Industries. Компанията става активна в собствеността на радиостанции, кабелна телевизия, а по-късно и в производството и продажбата на аудиокасети. Тези касети съдържат приложни знания от корпоративната изследователска програма, която е преименувана на Института Монро.

Mandragora.bg

• 1971 г. – Монро публикува „Пътешествия извън тялото“ – книга, на която се приписва популяризирането на термина „извън телесно преживяване“.

• 1972 г. – Класифициран доклад циркулира в американските военни и разузнавателни общности. Той твърди, че Съветският съюз влага пари в изследвания, включващи ESP и психокинеза с цел шпионаж.

• 1975 г. – Монро регистрира първия от няколко патента, отнасящи се до аудио техниките, предназначени да стимулират мозъчните функции, докато лявото и дясното полукълбо се синхронизират. Монро нарича дублираното състояние Hemi-Sync (полусферична синхронизация) и твърди, че може да се използва за насърчаване на психическото благосъстояние или за задействане на променено състояние на съзнанието.

• 1978 до 1984 г. – армейският ветеран Джоузеф Макмонигъл допринася за 450 мисии за дистанционно гледане в рамките на Project Stargate. Той е известен като „Отдалечен изглед № 1“. Но това е съвсем друга история.

• 9 юни 1983 г. – Изготвен е доклад на ЦРУ „Анализ и оценка на процеса на шлюза“. Той предоставя научна рамка за разбиране и разширяване на човешкото съзнание, извънтелесни експерименти и други променени състояния на ума.

• 1989 г. – „Отдалеченият зрител“ Анджела Делафиора Форд помага да се издири бивш митнически агент, който е избягал. Тя определя местоположението му като „Лоуъл, Уайоминг“. Американските митници го залавят на 100 мили западно от град Уайоминг, Ловел.

• 2003 г. – ЦРУ одобрява разсекретяването на доклада.

• 2017 г. – ЦРУ декласифицира 12 милиона страници записи, разкриващи неизвестни досега подробности за програмата, която в крайна сметка ще стане известна като Project Stargate.

Докладът

Персонал

Автор на доклада The Gateway Process е подполковник Уейн М. Макдонел, наричан просто Уейн. Няма огромно количество информация за мъжа, нито снимки. През 1983 г. Уейн е натоварен от командира на оперативната група на армията на САЩ да разбере как функционира The Gateway Experience – астрална проекция и преживявания извън тялото. Уейн си партнира с куп различни хора, за да изготви доклада, най-вече Ицхак Бентов, много достъпен в Google американо-израелски учен, който помогна като пионер в индустрията за биомедицинско инженерство, пишат от VICE.

Научен подход

От самото начало на доклада Уейн заявява намерението си да използва обективен научен метод, за да разбере процеса на Gateway. Различните научни пътища, които той предприема, включват:

• Биомедицинско проучване за разбиране на физическите аспекти на процеса.

• Информация за квантовата механика за описание на същността и функционирането на човешкото съзнание.

• Теоретична физика за обяснение на времево-пространственото измерение и средствата, чрез които разширеното човешко съзнание го надхвърля.

• Класическа физика, за да пренесе целия феномен на извънтелесни състояния на езика на физическата наука (и да премахне стигмата на окултна конотация).

Методологични референтни рамки

Преди да се потопи в Gateway Experience, Уейн разработва референтна рамка чрез дисекция на три дискретни методологии за промяна на съзнанието. Според него няма начин да преминете през The Gateway без солидна основа в техниките за промяна на мозъка.

1) Той започва с хипноза. Езикът е изключително плътен, но основната същност е следната: лявата страна на мозъка екранира входящите стимули, категоризира, оценява и придава значение на всичко чрез самопознавателни, словесни и линейни разсъждения. След това лявото полукълбо подрежда внимателно подготвените данни към некритичното, холистично, ориентирано към модела дясно полукълбо, което приема всичко без съмнение. Хипнозата действа, като приспи лявата страна или поне я разсейва достатъчно дълго, за да позволи на входящите данни директно и безспорно влизане в дясното полукълбо. Там стимулите могат да достигнат до сензора и моторните корти на десния мозък, които съответства на точки в тялото. Тогава предложенията могат да изпращат електрически сигнали от мозъка към определени части на тялото. Правилното насочване на тези сигнали, според доклада, може да предизвика реакции, вариращи от изтръпване на левия крак до чувство на щастие. Същото важи и за повишените сили на концентрация.

2) Уейн продължава с трансцендентална медитация. Той я различава от хипнозата. Чрез концентрация субектът черпи енергия нагоре по гръбначния мозък, което води до акустични вълни, които преминават през мозъчните вентрикули, до дясното полукълбо, където стимулират мозъчната кора, преминават по хомункула и след това към тялото. Вълните са промененият ритъм на сърдечните звуци, които създават симпатикови вибрации в стените на пълните с течност кухини на мозъчните вентрикули. Той забеляза, че симптомите започват от лявата страна на тялото, потвърждавайки съучастието на десния мозък. Бентов също заявява, че същият ефект може да бъде постигнат при продължително излагане на акустични вибрации 4 – 7 херца / секунда. Той предполага, че стоенето до климатик може също да свърши работа. (Дейвид Линч и други известни личности са отдадени последователи на трансценденталната медитация днес.)

3) Biofeedback, от друга страна, използва лявото полукълбо, за да получи достъп до долната мозъчна, двигателната и сензорната кора на десния мозък. Докато хипнозата потиска едната страна на мозъка и ТМ заобикаля изцяло тази страна, биологичната обратна връзка учи лявото полукълбо да визуализира желания резултат, да разпознае чувствата, свързани с достъпа на дясното полукълбо, и в крайна сметка да постигне резултата отново. С повторение левият мозък може надеждно да влезе в десния мозък и да укрепи пътищата, така че да може да бъдат достъпени по време на режим на съзнателно търсене. Впоследствие върху целевата част на тялото се поставя цифров термометър. Когато температурата й се повиши, обективното потвърждение се разпознава и състоянието се засилва. Постигането на биологична обратна връзка може да блокира болката, да подобри усещането и дори да потисне туморите, според доклада.

Механиката на шлюза

С това Уейн прави първи удар в процеса на шлюза. Той го класифицира като „тренировъчна система, предназначена да донесе засилена сила, фокус и съгласуваност на амплитудата и честотата на изхода на мозъчните вълни между лявото и дясното полукълбо, за да промени съзнанието“

Това, което отличава Gateway процеса от хипнозата, TM и biofeedback, е, че той изисква постигане на състояние на съзнание, при което електрическите мозъчни модели на двете полукълба са равни по амплитуда и честота. Това се нарича Hemi-Sync. Хората не могат сами да постигнат това състояние. Аудио техниките, разработени от Боб Монро и неговия институт (които включват поредица от ленти), твърдят, че предизвикват и поддържат Hemi-Sync.

Тук документът преминава към използването на кавички и други отчети, за да опише силите на Hemi-Sync. Уейн използва аналогията на лампата спрямо лазера. Оставен на себе си, човешкият ум изразходва енергия като лампа, по хаотичен и несвързан начин, постигайки много дифузия, но относително малка дълбочина. При Hemi-Sync обаче умът произвежда „дисциплиниран поток от светлина“. И така, след като честотата и амплитудата на мозъка станат кохерентни, той може да се синхронизира с разширените енергийни нива на Вселената. С тази непокътната връзка, мозъкът започва да получава символи и да показва удивителни проблясъци на холистична интуиция.

Техниката Hemi-Sync се възползва от честотния отговор (FFR). Работи по следния начин: външна честота, емулираща разпозната, ще накара мозъкът да я имитира. Така че, ако субектът чуе честота на ниво Тета, той ще се измести от покойното си ниво Бета. За да постигне тези неестествени нива, Hemi-Sync поставя една честота в лявото ухо и контрастираща честота в дясното. Тогава мозъкът изпитва делта честотата, известна още като честота на ударите. В наши дни това е по-познато като бинаурална музика. Gateway Process въвежда поредица от честоти с минимална чуваемост на подсъзнателни нива. С отпясната лява половина на мозъка и тялото във виртуално състояние на сън, условията са идеални за насърчаване на мозъчните вълни с по-висока амплитуда и честота. Наред с подсъзнателните внушения от Боб Монро, субектът след това може да промени съзнанието си.

Системата Gateway работи само когато аудиото, което се въвежда чрез слушалки, е придружено от физическа тишина, сравнима с други форми на медитация. Това увеличава вътрешния резонанс на субекта до звуковите честоти на тялото, например сърцето. Това елиминира „бифуркационното ехо“, при което сърдечният ритъм се движи нагоре и надолу по тялото седем пъти в секунда. Поставяйки тялото в състояние, подобно на сън. Gateway, подобно на медитация, намалява силата и честотата на сърдечния ритъм, изтласквайки кръвта в аортата. Резултатът е ритмична синусоида, която от своя страна усилва звуковия обем на сърцето три пъти. След това това усилва честотата на изхода на мозъчните вълни. Кората, заобикаляща мозъка – твърдата мозъчна обвивка – и течността между този кора и черепа, в крайна сметка започват да се движат нагоре и надолу, с .0005 и .010 милиметра.

източник: dnes.bg

Вижте още:

Игра на времето: Невидимата бомбардировка над Хамбург

Предполага се, че във Вселената едновременно съществуват няколко паралелни свята

10 факта, които ще преобърнат представата ви за време

Машината на времето: Сътворена от Вадим Чернобров

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

[ad_2]

Source link

Visited 647 times, 1 visit(s) today